Τέσσερις ελληνικές βάσεις ενεργοποιούνται για την "No Fly Zone" - Θα συμμετέχουν & μαχητικά της Π.Α.


ImageΟι αεροπορικές βάσεις της δυτικής Πελοπονήσσου (Ανδραβίδα, Άραξος), του Ακτίου στην Ήπειρο και της Κρήτης (Σούδα) θα αποτελέσουν την βάση των ΝΑΤΟϊκων δυνάμεων σε περίπτωση επιβολής ζώνης αποκλεισμού στην Λιβύη, μαζί με άλλα πέντε αεροδρόμια της Ιταλίας και τρία της Ισπανίας. Όπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές του defencenet.gr  τόσο από το ΓΕΑ όσο και από το ΓΕΕΘΑ και οι τέσσερις βάσεις είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη ανά πάσα στιγμή. Σε περίπτωση που αποφασιστεί από το ΝΑΤΟ η μεταφορά αεροπορικών δυνάμεων από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και από τις ΗΠΑ, μέσα σε λίγες ώρες  θα καταστεί δυνατή η ενεργοποίηση των υπαρχόντων σχεδίων.
Το βέβαιο είναι ότι στην αποστολή θα συμμετάσχουν και ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αν αυτό ζητηθεί, όπως και άλλων μελών της Συμμαχίας. Κάτι που θεωρείται αυτονόητο από την στιγμή που δεν επαρκεί η αεροπορική δύναμη που μεταφέρουν τα δύο αμερικανικά αεροπλανοφόρα.

Στο μεταξύ σε νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Λιβύη εναντίον θέσεων αντικαθεστωτικών προχώρησε σήμερα το καθεστώς Καντάφι στην Ασθίγια, την Μισράτα και την Ρας Λανούφ με αεροσκάφη Su-24 και Su-22.
Την ίδια στιγμή οι επαναστάτες δηλώνουν ότι πηγαίνουν για την κατάληψης της πόλης της Σύρτης, γενέτειρας του Καντάφι, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις οδεύουν προς την Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και προπύργιο των ανταρτών στα ανατολικά. Όλα δείνουν ότι η εβδομάδα που ξεκινά από αύριο θα κρίνει την αναμέντρηση καθώς και οι δύο πλευρές είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιμελητείας. Όποιος το επιλύσει θα είνει νικητής.




Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι η Ζαουίγια, η Μισράτα και η Ρας Λανούφ καταλήφθηκαν και πάλι σήμερα από τις δυνάμεις του Καντάφι. αλλά πόσο αυτό είναι αλήθεια; Οι ανταποκριτές ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν ότι τουλάχιστον η Ρας Λανούφ και η Μισράτα παραμένουν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών.

Το μεσημέρι οι κυβερνητικές δυνάμεις επιτέθηκαν στη Μισράτα με άρματα μάχης και βαρύ πυροβολικό, αλλά φαίνεται ότι η επίθεση αποκρούστηκε το μεσημέρι και το κέντρο της πόλης «βρίσκεται ακόμη υπό το έλεγχό» τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αντικαθεστωτικοί πλησίαζαν την Σύρτη, γενέτειρα του Καντάφι. Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ομάδες αντικαθεστωτικών δέχθηκαν επίθεση από χερσαίες δυνάμεις στο Μπιν Τζαουάντ, μεταξύ Σίρτης και Ρας Λανούφ.

Αντάρτες αναφέρουν ότι δέχθηκαν επίθεση από αέρος και στη Ρας Λανούφ, υποστηρίζοντας ότι κατέρριψαν ένα ελικόπτερο της Αεροπορίας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι καταργεί τους φόρους στις εισαγωγές βασικών αγαθών «με την ευκαιρία της μεγάλης νίκης της Λιβύης εναντίον των τρομοκρατικών συμμοριών».

Και οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για την καθοριστική αναμέτρηση στο λιμάνι της Σύρτης τις επόμενες ημέρες (ίσως και ώρες), καθώς η πόλη βρίσκεται στη μέση του δρόμου από το προπύργιο των ανταρτών, την Βεγγάζη, προς την Τρίπολη.

Όπως παρατηρούν οι ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων, πρόκειται για μία ανεξέλεγκτη αντιπαράθεση μεταξύ δύο μη επαγγελματικών και χαλαρά οργανωμένων στρατών, η σύγκρουση των οποίων έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει μεγάλες απώλειες μεταξύ των αμάχων. Γενικά πρόκειται για στρατεύματα αχμηλής αξίας που δίνουν μάχες με απαρχαιωμένο εξοπλισμό.

Χαρακτηριστικότερο του γεγονότος είναι ο περίεργος τρόπος που δίνεται η μάχη στην πόλη Ζαουίγια, πενήντα χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, όπου παραμένει ανεξήγητη η τακτική που ακολούθησαν οι δυνάμεις του Καντάφι.

Για δύο ημέρες εξαπέλυαν επιθέσεις, έφταναν μέχρι την καρδιά της πόλης, και μετά αποσύρονταν και συνέχιζαν το σφυροκόπημα από την παρυφές της πόλης. Ώρες αργότερα προέλαυναν για να αποσυρθούν ξανά. Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, πάντως, αμφότερες οι πλευρές ισχυρίζονταν ότι έχουν την πόλη υπό τον έλεγχό τους.

Οι δημοσιογράφοι των ξένων ΜΜΕ ήταν αδύνατο να προσπελάσουν τον στρατιωτικό κλοιό γύρω από την πόλη προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις μαρτυρίες των κατοίκων που έκαναν λόγο για μακελειό.

Οι αναφορές στις 6 το πρωί του Σαββάτου έκαναν λόγο για σφοδρές επιθέσεις από την ταξιαρχία του Χαμί, που φέρει το όνομα του πιο σκληρού γιου του Καντάφι, ο οποίος και βρίσκεται στη διοίκησή της.

Η ταξιαρχία εξαπέλυε επιθέσεις με βαρύ οπλισμό και άρματα στη δυτική πλευρά της πόλης. Σύμφωνα την ανταπόκριση του Sky News, που ήταν το μόνο μέσο ενημέρωσης που κατάφερε να μπει στην πόλη, πυρά δέχονταν ακόμη και τα ασθενοφόρα που προσπαθούσαν να περισυλλέξουν τους τραυματίες.

Τέσσερις ώρες αργότερα, αιφνιδίως οι δυνάμεις του Καντάφι αποσύρθηκαν, παίρνοντας θέση περιμετρικά της πόλης. Επανέλαβαν την επίθεση στις 4 το απόγευμα, με τα άρματα να κινούνται μέσα στην πόλη για λίγο και μετά πάλι να επιστρέφουν στις θέσεις τους στην περιφέρεια.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr