Και ξαφνικά ... αποκτήσαμε ρόλο στην λιβυκή κρίση: Μήνυμα Καντάφι στην Δύση μέσω Γ.Παπανδρέου


ImageTον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αξιοποιεί ως διαμετακομιστή μηνύματος στην Δύση ο Μ.Καντάφι και πριν λίγο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης Jana, μετέδωσε πως ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι προειδοποίησε, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, εναντίον «οποιασδήποτε επιβουλής κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας της Λιβύης θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της βορείου Αφρικής, στην περιφέρεια της Μεσογείου και στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο Μ. Καντάφι τόνισε πως «Η Ελλάδα είναι μία χώρα φίλη της Λιβύης και δύναται να διαβιβάσει τη συμβουλή αυτή στις χώρες της ΕΕ», αναφέρει το Jana, χωρίς να προσθέτει άλλη λεπτομέρεια. Την ανταπόκριση μετέδωσε και το Γαλλικό Πρακτορείο.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και του Γ.παπανδρέου δεν είχε ανακοινωθεί τίποτα μέχρι που η η επικοινωνία έγινε γνωστή. Τότε διέρευσε ότι ο πρωθυπουργός ΄τόνισε στον Μ.Καντάφι "Τη σημασία του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισε την ανάγκη να βρεθεί λύση ώστε να αποφευχθεί κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης".
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων από τη Λιβύη, επιβεβαίωσαν πως ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μ. Καντάφι, στον οποίο, αφού άκουσε τις απόψεις του για τα συμβαίνοντα στη χώρα, υπογράμμισε τη σημασία του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Είναι οπωσδήποτε μια σημαντική εξέλιξη, αφού δίνεται η ευκαιρία να διαδραματίσει η Ελλάδα σημαντικό και ουσιαστικό διαμεσολαβητικό ρόλο στον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει στην Λιβύη. Τουλάχιστον θα αδράξουμε ατή την ευκαιρία;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr