Oξύνεται η κόντρα μερίδας των Τουρκοκυπρίων με τον Ρ.Τ.Ερντογάν


ImageΜε το ταχυδρομείο θα στείλουν την επιστολή τους στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν οι εκπρόσωποι των τουρκοκυπριακών συντεχνιών, οι οποίοι πραγματοποίησαν το πρωί συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική «πρεσβεία» στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.
Εκπρόσωπος της «πρεσβείας» δεν δέχθηκε να παραλάβει την επιστολή και, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι των συνδικάτων, τους είπε να την στείλουν ταχυδρομικώς.
Εκπρόσωπος της συντεχνίας «ΝΤΕΒΙΣ» έκανε λόγο για «φοβερή συσκότιση στην τουρκική κοινή γνώμη και για παραπλανητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν».
Προσπαθούν, είπε, να εμποδίσουν τη φωνή μας να ακουστεί στην Τουρκία και αυτό που αναφέρουμε στην επιστολή μας είναι ότι οι δεκάδες χιλιάδες κόσμου, που ήταν στο συλλαλητήριο της 28ης Ιανουαρίου, έδειξαν για μια ακόμα φορά τη θέση τους έναντι της στάσης του Τούρκου πρωθυπουργού.
Ο γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ δήλωσε ότι οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν.
Εάν, πρόσθεσε, δεν έφθασαν οι 40 χιλιάδες στην πλατεία και θέλουν 80 και 100, τις έχουμε και «εάν ο Ερντογάν θέλει καβγά δηλώνουμε και σε αυτόν παρόντες».
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι η κατάσταση θα πρέπει να εκτονωθεί το συντομότερο δυνατό και δίχως να βλάψει τις σχέσεις με την Τουρκία .
Ο Έρογλου ανέφερε πως είναι καιρός να υπάρξει κοινωνική συναίνεση καθώς, όπως είπε, τα επιχειρήματα (όσων διαμαρτύρονται) αδυνατίζουν τη διαπραγματευτική θέση της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμιά ανάμιξη στις κινητοποιήσεις των τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα, όπως έχει ισχυριστεί ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ως Κύπριοι, είπε, οι Τουρκοκύπριοι, έχουν τη δική τους αξιοπρέπεια και μέσα από τις εκδηλώσεις τους εκφράζουν τα συναισθήματα τους.
Το μήνυμα, επεσήμανε ο κύριος Στεφάνου, είναι ότι «ο κυπριακός λαός, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, εξυπηρετούνται μέσα από μια λύση στο κυπριακό που θα τερματίζει την κατοχή, θα επανενώνει τον τόπο και το λαό και θα εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των ξένων».
Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο οι τουρκοκύπριοι μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα μετά και την τελευταία σκληρή επίθεση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε καταφατικά και παρέπεμψε στις διαδηλώσεις τους.
«Δεν θα σχολιάσω το τι είπε ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν, δεν θα ήθελα να μπω σε αυτή την αντιπαράθεση», πρόσθεσε.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr