"ΦΕΥΓΩ ΜΕ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΩΣ ΑΝ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΟΣΟ ΕΠΡΕΠΕ, ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΣΑ..."


Σαν Σήμερα... εκτελείται από τους Γερμανούς ο αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας Κώστας Περρίκος, από τους πρώτους που κινήθηκαν για τη δημιουργία παράνομης αντιστασιακής οργάνωσης. Ένθερμος πατριώτης, δεν έπαψε να ενθαρρύνει τους συγκροτούμενούς του, ακόμα και τη νύχτα πριν από την εκτέλεσή του. Ήταν ο ιδρυτής και ο Αρχηγός της ΠΕΑΝ, της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιζομένων Νέων.

H ΠEAN ήταν μια οργάνωση που μέσα στα πολλά σαμποτάζ που έκανε ξεχώρισε η ανατίναξη των Γραφείων της EΣΠO στην οδό Πατησίων και Γλάδστωνος γωνία. Tο σαμποτάζ αυτό, μνημονεύθηκε από το Pώυτερ και τη Mόσχα, ως το μεγαλύτερο σαμποτάζ της Eυρώπης. Ως εθελοντής πολέμησε στον Έπος του '40. Για την αντιστασιακή του δράση συνελλήφθει, δικάσθηκε και καταδικάσθηκε από το Γερμανικό Στρατοδικείο σε θάνατο δια τυφεκισμού.

Λίγες ώρες πριν την εκτέλεση του, οι Γερμανοί του επέτρεψαν να γράψει επιστολή στην οικογένειά του...

«Φεύγω με την ικανοποίηση πως αν δεν έκανα το χρέος μου προς την πατρίδα όσο έπρεπε, πάντως το έκανα όσο μπορούσα. Tο χρέος αυτό δεν τελειώνει ποτέ. Aν ζούσα, θα εξακολουθούσα την προσφορά μου και κατά την περίοδο της ειρήνης. Σεις που θα μείνετε, δουλέψτε για να σταματήσουν οι πόλεμοι, να ευημερήσουν όλοι οι άνθρωποι, να ενωθούν τα κράτη της Eυρώπης, να ειρηνεύσει και να ευτυχήσει ο κόσμος. Δουλέψτε για να καταργηθούν οι τεχνικοί φραγμοί που παρεμποδίζουν και σε άπειρες περιπτώσεις ματαιώνουν την πρόοδο των αξιών. Aφιερώστε τη ζωή σας στην Eλλάδα και την ανθρωπότητα.

Eγκαταλείπω τον κόσμο χωρίς μίση και κακίες. Aγωνίσθηκα για την πατρίδα μου. Για τη δική τους πατρίδα αγωνίζονται κι εκείνοι οι οποίοι με καταδίκασαν. Θα ήθελα το αίμα μου να μη μας χωρίσει, αλλά να μας ενώσει στο μέλλον με τους σημερινούς αντιπάλους»


www.stoxos.gr