Έρευνα για κοιτάσματα χρυσού στις Σέρρες

Πολλά και σημαντικά μεταλλεύματα, μεταξύ των οποίων και χρυσού, «κρύβονται» στο υπέδαφος της περιοχής Μαύρα Λιθάρια, που βρίσκεται κοντά στο Άγκιστρο, της επαρχίας Σιντικής του νομού Σερρών. 


Για το λόγο αυτό η Πολιτεία χαρακτήρισε ως...



ερευνητέα τη συγκεκριμένη περιοχή και με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δεσμεύτηκαν εκεί δέκα στρέμματα, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έρευνες για τυχόν ανεύρεση αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων χρυσού.



Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Ιωάννης Μανιάτης, στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν, ήδη, γίνει δειγματοληψίες του εδάφους, από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ). 


Σε ό,τι αφορά στη συνέχιση των ερευνών, η χρηματοδότησή τους έχει προταθεί να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013 και στο υποέργο «Οικονομοτεχνική προσέγγιση για τη βιώσιμη αξιοποίηση του αποθεματικού δυναμικού κοιτασμάτων πολύτιμων, σπάνιων και βασικών μετάλλων σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας», του έργου «Αποτίμηση της κοιτασματολογικής και βιομηχανικής αξίας επιλεγμένων μη ενεργειακών ορυκτών πρώτων υλών της χώρας».


«Η ύπαρξη κοιτασμάτων χρυσού στο Άγκιστρο είναι γνωστή από τα αρχαία χρόνια, αφού τα μεταλλεία χρυσού που υπήρχαν στην περιοχή, μαζί με τα αντίστοιχα του Παγγαίου Καβάλας «χρηματοδότησαν» την ελληνική εκστρατεία κατά των Περσών υπό τον Μέγα Αλέξανδρο το 334 π.Χ.», δήλωσε ο δήμαρχος Σιντικής, Απόστολος Καρύδας.


Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «το σημείο αυτό, που βρίσκεται στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές κλιμάκια του ΙΓΜΕ αλλά και πανεπιστήμια, τα οποία έχουν πραγματοποιήσει έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει ζώνη λειμωνιτικών εμφανίσεων χρυσού - σε οξειδωμένα μεταλλεύματα - στον ορεινό όγκο, τόσο του Αγκίστρου, όσο και των εκείνων της Βροντούς και του Μενοικίου όρους».


Γεγονός πάντως είναι πως η περιοχή ελκύει κατά καιρούς επίδοξους χρυσοθήρες που αναζητούν κρυμμένους θησαυρούς, από την εποχή των Μακεδόνων βασιλέων, της τουρκοκρατίας αλλά και τη μεταπολεμική εποχή του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.
http://24gr.blogspot.com