Λευκoύς καρχαρίες στο Αιγαίο κοντά στις ακτές αναφέρουν έρευνες του βρετανικού & ιταλικού Ναυτικού

ImageΈντονη παρουσία σε παράκτιες περιοχές της Μεσογείου και μάλιστα το Αιγαίο από όπου αλιεύθηκαν και δύο τέτοιοι καρχαρίες από βρετανικό ινστιτούτο που ενεργούσε για λογαριασμό του βρετανικού πολεμικού (βασιλικού) Ναυτικού καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Αντιστοιχες έρευνες έγιναν και από το ιταλικό πολεμικό Ναυτικό. Μέχρι στιγμής ο κυριότερος αριθμός τους εντοπιζόταν μεταξύ Σικελίας και Αφρικής, αλλά πλέον επιβαιώθηκε η ύπαρξη αρκετών μελών της οικογένειας στο νότιο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο, δηλαδή αρκετά ανατολικότερα και μάλιστα σε παράκτια νερά βάθους 20-30 μέτρων! 
Όλα αυτά σύμφωνα με μελέτες του ιταλικού Ναυτικού και αντίστοιχες του βρετανικού οι οποίοι μελετούν τα δεδομένα προκειμένου να προσαρμόσουν τις συνθήκες ασφάλειας για των πληρώματα των πολεμικών σκαφών σε περίπτωση που βρεθούν στην θάλασσα. Οι βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να πάρουν δείγματα ιστών από τέσσερις λευκούς καρχαρίες που πιάστηκαν σε δίχτυα ψαράδων στο Αιγαίο (νοτιδυτική Τουρκία) την Τυνησία και τη Σικελία. Οι εκτιμήσεις είναι ότι το είδος αυτό στην Μεσόγειο χαρακτηρίζεται από μικρή γενετική ποικιλία.
Οι θηλυκοί λευκοί καρχαρίες του Ατλαντικού ευτυχώς δεν φαίνεται να μεταναστεύουν στη Μεσόγειο κι έτσι δεν ανανεώνουν το γενετικό υλικό των μεσογειακών "συγγενών" τους οι οποίοι μοιάζουν με τα πιο επιθετικά είδη της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας.
Η τελευταία επίθεση που έχει καταγραφεί γιατί πιθανόν υπάρχουν και άλλες που δεν έχουν καταγραφεί απλώς γιατί δεν έμειναν στοιχεία (...) από λευκό καρχαρία στην Μεσόγειο, έγινε σε βάθος 30 μέτρων με θύμα έναν Ιταλό θαλάσσιο βιολόγο πριν 15 χρόνια περίπου, ανοικτά της Σικελίας.
Στην Ελλάδα θανατηφόρα επίθεση καρχαρία είχαμε τελευταία φορά στα ανοικτά της Κερατέας όταν ένας 15χρονος βρήκε φρικτό θάνατο από τα δόντια ενός καρχαρία που μάλλον ήταν λευκός σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής ("Για μεγάλη λευκή κοιλιά που εμφανίστηκε πριν βυθιστεί με την λεία του στα νερά" περίπου 50 μέτρα από τις ακτές της Αττικής έγραφαν τότε).
Η τελευταία επίθεση καρχαρία καταγράφηκε στην Ελλάδα το 1981 όταν ένας Αυστριακός τουρίστας γλύτωσε στον Παγασητικό κόλπο την τελευταία στιγμή, με βαριά τραύματα από την επίθεση ενός άγνωστου είδους καρχαρία.
Σύμφωνα με τα διεθνή αρχεία επιθέσεων από καρχαρίες, υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο 23 είδη καρχαριών – δολοφόνων. Ωστόσο, ο μήκους 3-8 μέτρων ενήλικας λευκός καρχαρίας προκαλεί το μεγαλύτερο τρόμο. Στο αρχείο έχουν επίσημα καταγραφεί μέχρι σήμερα 311 μοιραίες επιθέσεις λευκού καρχαρία σε ανθρώπους και σίγουρα χιλιάδες άλλες για τις οποίες απλώς δεν απέμειναν μάρτυρες...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr