Ο τραυματισμός του Ρώσου ναύτη. Συμπαράσταση των Σπετσιωτών.

Βελτιώνεται η υγεία του Ρώσου ναύτη που τραυματίστηκε στις Σπέτσες στις 28 Οκτωβρίου. Όλοι στο νησί είναι συγκλονισμένοι. Πολλοί ζητούν να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους απέναντι στους Ρώσους που μάς τίμησαν με την επίσκεψή τους και συγκεκριμένα απέναντι στο άτυχο παλληκάρι.

Απο την Τρίτη 2 Νοεμβρίου ας καταθέσουν ό,τι μπορούν μέσω του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου στις Σπέτσες. Όποιος είναι στην Αθήνα μπορεί να τον επισκεφθεί στο νοσοκομείο. Θα βρείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες στο τέλος του άρθρου. Διαβάστε όμως πρώτα ακριβώς τι συνέβη, όπως το περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες.

Το ατύχημα

Το Ρωσικό πολεμικό πλοίο “Yamal” είχε έρθει στις Σπέτσες για να τιμήσει το νησί της Μπουμπουλίνας και να συμμετάσχει στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Προσεχώς θα δημοσιεύσουμε την περιγραφή της επίσκεψης με φωτογραφίες και βίντεο. Στο μεταξύ μπορείτε να ενημερωθείτε απο τη σελίδα «Ρωσικό πολεμικό πλοίο στις Σπέτσες» αλλά και να παρακολουθήσετε τα πρώτα βίντεο στη σελίδα Яма́л – морская пехота YAMAL marines, Spetses 28 Oct 2010 και στη σελίδα Яма́л – морская пехота (2) YAMAL marines, Spetses 28 Oct 2010. Όμως κατά τον απόπλου του πλοίου από το νησί την Πέμπτη 28-10-2010 στις 14.30, τραυματίστηκε σοβαρά ένας ναύτης. Καθώς απομακρυνόταν το πλοίο, ο κάβος τινάχτηκε απότομα και του έσπασε τα δυο πόδια κάτω απο το γόνατο, προκαλώντας μεγάλη αιμορραγία. Το πλοίο ειδοποίησε τον βοηθό στρατιωτικό ακόλουθο της Ρωσικής Πρεσβείας κ.Andrey Gugnyaev που ήταν στην προβλήτα του Ποσειδωνίου και του ζήτησε ιατρική βοήθεια. Μαζί του ήταν φίλοι Σπετσιώτες που αμέσως κινητοποιήθηκαν, όπως θα δούμε πιο κάτω.

Ο τραυματίας

Ο άτυχος ναύτης ονομάζεται Ρασίμ Μπεϋμπούνοφ (Rasim Beybounov) ετών 23 από το χωριό Novovelichkovskaya στην περιοχή Κρασναντάρ, μια τεράστια εύφορη πεδιάδα μεγάλη σαν την Ισπανία, ανάμεσα στον Καύκασο και την Αζοφική θάλασσα, όπου τα Σπετσιώτικα καράβια παλιά φορτώναν το ρωσικό στάρι. Ο Ρασίμ τέλειωνε την θητεία του και ήταν ν’απολυθεί σε ένα μήνα. Προέρχεται από αγροτική οικογένεια, ο πατέρας του είναι οικοδόμος και ο Ρασίμ μόλις είχε τελειώσει την Νομική σχολή στο Rostov. Επίσης γυμναζοταν σε ενα ιαπωνοΡωσικο στυλ πάλης το Sambo το οποίο είναι πολύ διαδεδομένο στην περιοχή του Καυκάσου.

Κινητοποίηση των Σπετσιωτών

Αμέσως έφτασε το θαλάσσιο ταξί «Ειρήνη» που συμμετείχε στον αποχαιρετισμό του πλοίου και επιβιβαστήκαν σ’αυτό ο Ρώσος ακόλουθος, δύο Σπετσιώτες (που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους) και ο ναυτικός πράκτορας του πλοίου κ. Γιάννης Νικολετάτος. Ένας άλλος Σπετσιώτης ειδοποίησε το Ιατρείο Σπετσών και αμέσως ήρθε ο γιατρός κ.Δημήτρης Κούβελας με τα λίγα μέσα που διαθέτει για να πάει πάνω στο πλοίο αν χρειαζόταν. Παράλληλα ο ίδιος (όταν πάρθηκε η απόφαση για άμεση μεταφορά στο κέντρο υγείας Κρανιδίου) επικοινώνησε με τον ιατρό κ.Τσακιρίδη ώστε να μεταβεί ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας στην Κόστα. Ο γιατρός του πλοίου είχε δώσει τις πρώτες βοήθειες. Συγκεκριμένα, αφού έκοψε το παντελόνι, ακινητοποίησε τα πόδια του με νάρθηκες αλουμινίου, έδεσε αιμοστατικά λάστιχα πάνω από τα γόνατα λόγω της μεγάλης αιμορραγίας και του χορήγησε παυσίπονα. Κατόπιν τον έδεσε σε φορείο για την επιβίβαση στο θαλάσσιο ταξί που τον μετέφερε στην Κόστα.

Κέντρο Υγείας Κρανιδίου

Με μικρή καθυστέρηση το ασθενοφόρο παρέλαβε τον τραυματία από την Κόστα για το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου. Στο ασθενοφόρο τον συνόδευσαν ο κ. Gugnyaev και ένας από τους Σπετσιώτες, ενώ ο άλλος με το αυτοκίνητό του μετέφερε εκεί τον κ. Νικολετάτο. Εφημερεύουσα ιατρός ήταν η κ. Μάγια Κατρασίλοβα που εργάζεται στο περιφερειακό ιατρικό κέντρο Ερμιόνης. Νεα στην ηλικία και ψύχραιμη, αμέσως έβαλε ορούς γιατί η αιμορραγία ήταν μεγάλη και έδωσε δυνατά παυσίπονα διότι ο τραυματίας πονούσε αφόρητα. Ο πιο μεγάλος κίνδυνος ήταν η αιμορραγία απο τα σπασμένα αγγεία που έπρεπε να αντιμετωπιστεί χειρουργικά το ταχύτερο δυνατόν. Ο τραυματίας ήταν κατακίτρινος και κρύος. Τού κρατούσες το χέρι και ήταν παγωμένο. Η κ. Κατρασίλοβα αμέσως ειδοποίησε το Νοσοκομείο Άργους για να ετοιμάσουν το χειρουργείο. Παράλληλα ο ναυτικός πράκτορας του πλοίου προσπαθούσε μέσω της Ναυτικής Διοίκησης Αιγαίου και του Αρχηγείου Στόλου να σταλεί ελικόπτερο για να διακομίσει τον τραυματία στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Όμως λόγω 28ης Οκτωβρίου δεν βρισκόταν αρμόδιος για να πάρει την απόφαση. Έτσι, για να μην χρονοτριβούν ξεκίνησαν με ασθενοφόρο για το Νοσοκομείο Άργους. Τον τραυματία συνόδευσαν η ιατρός κ. Κατρασίλοβα, ο ακόλουθος κ. Gugnyaev και ένας από τους Σπετσιώτες. Ο κ. Νικολετάτος ξεκίνησε με το δικό του αυτοκίνητο για το Άργος αφού άφησε τον άλλον Σπετσιώτη στην Κόστα.

Νοσοκομείο Άργους

Το ασθενοφόρο έφθασε σε χρόνο ρεκόρ στο νοσοκομείο Άργους, χάρη στον ικανότητο οδηγό του, που δεν συγκρατήσαμε το όνομά του. Σε όλο αυτό το διάστημα ο κ. Gugnyaev κρατούσε το χέρι του Ρασίμ και τού έδινε θάρρος. Αμέσως πήγαν τον τραυματία στα επείγοντα περιστατικά. Καθώς τού βγάζαν τους νάρθηκες και τους επιδέσμους ο τραυματίας άρχισε να ουρλιάζει απο τους πόνους. Οι νοσοκόμοι είχαν αφαιρέσει τη στολή του και κάλεσαν τους συνοδούς να μαζέψουν ό,τι είχε στις τσέπες του. Στα ματωμένα ρούχα του βρήκαν ένα φυλακτό του Αγίου Σπυρίδωνα και μόνο που δεν έβαλαν τα κλάματα. Οι γιατροί βγάλαν έξω τους συνοδούς και άρχισαν να τον ετοιμάζουν για χειρουργείο. Ενώ ο κ. Gugnyaev ετοίμαζε με ένα γιατρό τα σχετικά έγγραφα, ένας άλλος έδωσε στον Σπετσιώτη φιαλίδια με δείγματα αίματος του τραυματία για το αιματολογικό εργαστήριο. Εκεί του ζήτησαν αίμα για να αναπληρώσουν τις τέσσερις φιάλες περίπου, που θα χρειάζονταν στην εγχείρηση. Ο ίδιος προσφέρθηκε να δώσει αλλά δεν μπορούσαν να κάνουν αιμοληψία λόγω της αργίας της 28ης Οκτωβρίου. Ο Σπετσιώτης συμφώνησε να το αναπληρώσει την επόμενη μέρα και αμέσως επικοινώνησε με φίλους του στην περιοχή που προσφέρθηκαν να πάνε την επόμενη μέρα.

Πρώτο χειρουργείο

Στις 19.00 περίπου ο χειρουργός ορθοπεδικός κ. Δημήτρης Κατσένης εκάλεσε πάνω στο χειρουργείο τους συνοδούς του τραυματία για να τους ενημερώσει. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό γιατρό που έχει θεραπεύσει πολλούς Σπετσιώτες. Ψύχραιμος και ευγενής, είπε ότι τα τραύματα είναι πολύ σοβαρά. Τα καλάμια του είχαν γίνει πολτός και υπάρχει κίνδυνος να χάσει τα πόδια του, ενώ ο αιματοκρίτης είχε πέσει χαμηλά λόγω της αιμορραγίας. Ο κ. Gugnyaev συνεννοήθηκε με την Ρωσική Πρεσβεία και συμφώνησε να προχωρήσει η επέμβαση. Εν τω μεταξύ έφθασε στο νοσοκομείο ο πράκτορας του πλοίου που είχε καθυστερήσει μη γνωρίζοντας τον δρόμο. Πριν ξεκινήσει η εγχείρηση ο χειρούργος κ. Κατσένης ενημέρωσε τους συνοδούς ότι θα χρειάζονταν περίπου έξι ώρες χειρουργείο. Έτσι, οι συνοδοί συμφώνησαν να παραμείνει στο νοσοκομείο ο πράκτορας του πλοίου κ. Νικολετάτος και να επιστρέψει στις Σπέτσες ο κ. Gugnyaev για να παρευρίσκεται στην αναχώρηση του πλοίου την επομένη.

Σπέτσες

Στις 21.45 περίπου έφθασαν με ταξί στην Κόστα ο κ. Gugnyaev και ο Σπετσιώτης, επιβιβάστηκαν στο θαλάσσιο ταξί “Mare Nostrum” και αφού παρέλαβαν τα πράγματα του τραυματία από το Ρωσικό πλοίο έφθασαν στη Ντάπια. Τη νύχτα της 29-10-10 στις μιάμιση το πρωί (01.30 πμ) τους ενημέρωσε ο κ. Νικολετάτος ότι η εγχείριση είχε τελειώσει. Η αιμορραγία είχε τεθεί υπο έλεγχο και ο τραυματίας ήταν σταθεροποιημένος.

Αθήνα

Το επόμενο πρωί (Παρασκευή 29 Οκτωβρίου) στις 08.30 πμ, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και γιατρό που γνώριζε ρωσικά, ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Εκεί, μετά από συνεννόηση με τον αρχίατρο του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, συμφωνήθηκε να γίνει δεύτερη εγχείρηση που δεν μπορούσε να γίνει στο νοσοκομείο Άργους γιατί δεν έχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μετά από επικοινωνία που είχαν Σπετσιώτες σήμερα το πρωί (30-10-10) ο κ. Gugnyaev τους είπε ότι έγινε επιτυχώς και μια δεύτερη επέμβαση. Ο ασθενής θα παραμείνει στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών για νοσηλεία. Η κατάσταση του δεξιου ποδιού είναι σοβαρή. Χρειάζεται οξυγόνωση του ποδιού. Γι’αυτό κάθε πρωί τού γίνεται υπερβαρική οξυγονοθεραπεία. Τον βάζουν επι 2 ώρες σ’ένα θάλαμο με καθαρό οξυγόνο υπό 2-3 ατμόσφαιρες πίεση, με κάποιον να τού κουβεντιάζει για να μη χάσει τις αισθήσεις του. Κοντά του βρίσκονται συνεχώς πλέον μέλη της Ρωσικής κοινότητας που ζουν στην Ελλάδα οι οποίοι κινητοποιήθηκαν όταν μάθαν για το συμβάν. Ιδιαίτερα η Ολγα που προέρχεται από την ίδια περιοχή, ζει μόνιμα στην Ελλάδα και βρέθηκε να έχουν κοινους γνωστούς. Ο Ρασίμ έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τους γονείς του. Για τις περαιτέρω εξελίξεις θα δημοσιευτούν νεώτερα σε μια επόμενη ανάρτηση.

Ευχαριστίες

Στην όλη προσπάθεια συνέβαλαν πολλά πρόσωπα και ζητάμε συγνώμη αν παραλείψαμε κάποιον. Πάντως για την πρώτη και κρίσιμη εγχείρηση, ο Σπετσιώτης που βρέθηκε στο νοσοκομείο Άργους, προσπάθησε να βρει 4 φιάλες αίματος και ανταποκρίθηκε ο κόσμος με 14. Τελικά όμως δεν χρειάστηκαν, μιάς και το Πολεμικό Ναυτικό διέθεσε απο τα δικά του αποθέματα. Θέλει πάντως να ευχαριστήσει δημοσίως όσους ανταποκρίθηκαν αμέσως στην έκκλησή του για αίμα:

- Την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αργολίδας Κορινθίας Αρκαδίας.
- Την Τράπεζα Αίματος Δήμου Κουτσοποδίου.
- Τον Λιμενοφύλακα Χρήστο Τρίχα.
- Και πολίτες του Άργους που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους.

Συμπαράσταση πρακτική με χρήματα

Μετά απο τον τραυματισμό τού άτυχου συνανθρώπου μας, τού Ρώσου ναύτη Ρασίμ Μπεϋμπούνοφ, πολλοί Σπετσιώτες ζήτησαν να δώσουν οικονομική ενίσχυση ως ένδειξη της αλληλεγγύης τους και ως συνέχεια της φιλοξενίας τού Σπετσιώτικου λαού απέναντι στο Ρωσικό Ναυτικό. Τα ποσά θα καταβληθούν στο Φιλόπτωχο Ταμείου του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου στις Σπέτσες, που θα τα παραδόσει στον τραυματία. Καλούνται όσοι άλλοι επιθυμούν, να καταθέσουν τη συνδρομή τους στο κυτίο του Φιλοπτώχου Ταμείου τα πρωϊνά που ό ναός είναι ανοιχτός, ή το απόγευμα της Πέμπτης ώρα 5-7, ή την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στη Θεία Λειτουργία. Για περισσότερες διευκρινίσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με τα εξής πρόσωπα (με αλφαβητική σειρά): Βρονταμίτης Παναγιώτης του Ευάγγελου (6942-201010), Μπούφης Αλέξανδρος του Δημητρίου (6945-901110) και Χαριτάτος Πέτρος του Δημητρίου (6945-294308).

Συμπαράσταση ηθική με επίσκεψη

Ο Ρασίμ Μπεϋμπούνοφ νοσηλεύεται στον 3ο όροφο, δωμάτιο 311 του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Επισκέψεις επιτρέπονται 4-8 το απόγευμα.

Η κ. Αννα Τσεκούρα που τον επισκέφθηκε αφηγείται: «Πήγα να τον δώ γιατί σκέφτηκα ότι αυτό το παιδί δεν έχει κανέναν εδώ. Είχε πλήρεις τις αισθήσεις του, πονούσε πολύ και χαμογελούσε με κόπο. Είναι ένα μελαχρινό παιδί με καθαρό λευκό πρόσωπο και σκούρα μάτια, θα μπορούσες να τον περάσεις για Έλληνα. Τού έδωσα λουλούδια χρωματιστά, πορτοκαλί και κίτρινα και ένα αγγελάκι χειροποίητο. Αμέσως το’βαλε στο κομοδίνο του. Τού πήγα μια ρωσική εφημερίδα και δυο μυθιστορήματα στα ρωσικά, ένα Κοέλο και ένα αστυνομικό. Το νοσοκομείο είναι καταπληκτικό, ήρεμο και πεντακάθαρο.»



ΑΠΟ: http://armyalert.blogspot.com