Φωτιά κι ατσάλι στις πρώτες δοκιμές των M109A3GEA2 - Σε άλλη εποχή εισέρχεται το Πυροβολικό

ImageΤις πρώτες βολές επί ελληνικού εδάφους πραγματοποίησαν τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα M109A3GEA2 που πρόσφατα παρέλαβαν μονάδες του Πυροβολικού Μάχης του Ελληνικού Στρατού εκτελέστηκαν με επιτυχία στο πεδίο βολής της Ξάνθης και κατέδειξαν ότι τα προεπιλεγμένα πυροβόλα είναι πράγματι σε καλή κατάσταση και δύνανται να αξιοποιηθούν επιχειρησιακά άμεσα. Οι βολές αφορούσαν μεταξύ άλλων τη σωληνομέτρηση και υπολογισμό του υπολοίπου ορίου ζωής του σωλήνα του οβιδοβόλου όπως επίσης και μια πρώτη αξιολόγηση της συνολικής κατάστασής τους, προκειμένου να υπάρξει μελέτη κόστους υποστήριξης των συστημάτων, αλλά και διαμοιρασμός στους στις Μοίρες ανάλογα με τα περιθώρια ζωής που έχουν οι σωλήνες.
Για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής η απόκτηση των 223 M109A3GEA2 έναντι 17 εκατ. ευρώ θεωρείται jackpot! Tο Πυροβολικό Μάχης του Ελληνικού Στρατού ανανέωσε ολοκληρωτικά το στόλο και ενίσχυσε δραματικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, αφού πλέον θα καταστεί δυνατό να εισέλθει στην εποχή της αποκλειστικής αυτοκίνησης του, μετά την απόσυρση όλων των ρυμουλκουμένων πυροβόλων που χρησιμοποιούνται κυρίως στα νησιά. Mαζί με τα αυτοκινούμενα συστήματα παρελήφθησαν σημαντικές ποσότητες ανταλλακτικών που θα εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία και υψηλή διαθεσιμότητα του στόλου για τα επόμενα χρόνια.

Οι μονάδες που έχουν παραλάβει τα πυροβόλα έχουν αμέσως απορροφήσει το σύστημα και δεν δείχνουν καμία δυσκολία στην αξιοποίησή του. Τα πρώτα 70 πυροβόλα αφίχθηκαν όπως είχε γράψει το defencenet.gr στις 13 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη. Θα αξιοποιηθούν και τα 223 πυροβόλα, παρά τον αρχικό σχεδιασμό για χρησιμοποίηση 50 εξ αυτών ως ανταλλακτικών.
Image
Τα οβιδοβόλα της πρώτης παρτίδας, θεωρούνται ότι βρίσκονται σε λιγότερο καλή κατάσταση και για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να μεταφερθούν πρώτα.  Σε δύο εργοστάσια του Ελληνικού Στρατού, το 301 Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Αναργύρους και το 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη ξεκινήσει η επισκευή και ανακατασκευή συστημάτων του τύπου αφού έχουν σημαντικό know-how σε τέτοιες εργασίες.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr