Τεράστια εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ Κύπρου


Δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος αποκαλύπτει ότι το Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με την οποία η λεκάνη της Λεβαντίνης στην ανατολική Μεσόγειο, μέρος της οποίας ανήκει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου,περιέχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο που έχουν εντοπιστεί και σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό κέντρο δίνει στη δημοσιότητα μελέτη που αφορά αξιολόγηση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση σεισμολογικών στοιχείων και άλλων επιστημονικών μεθόδων έρευνας για κοιτάσματα.

Πρόκειται για στοιχεία ερευνών που έγιναν την περίοδο 2000-2002 και επαναξιολογήθηκαν από το 2008 μέχρι και πρόσφατα. Η εκτίμηση του USGS είναι ότι στη λεκάνη της Λεβαντίνης υπάρχουν "122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανακτήσιμου φυσικού αερίου" όπως "περίπου 1,7 δισεκατομμύριο βαρέλια, δυνητικά ανακτήσιμου πετρελαίου".

Η λεκάνη της Λεβαντίνης μοιράζεται κυρίως μεταξύ Κύπρου, Συρίας και Λιβάνου. Επίσης, η ευρύτερη περιοχή των κοιτασμάτων κατά την αμερικανική έρευνα, επεκτείνεται προς το δέλτα της Αιγύπτου από τη μια και της Τουρκίας από την άλλη. Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας του κυπριακού υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασσίνης περιορίστηκε να δηλώσει στην εφημερίδα ότι "τα δεδομένα της δικής μας περιοχής μάς είναι γνωστά, δεν έχουμε άλλο σχόλιο".

http://greeknation.blogspot.com