Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου - Επαναλειτουργεί η εκκλησία του Αγ. Ούρου στη ΣερβίαΟι καμπάνες στο ναό του Αγίου Ούρου, στο Ουρόσεβατς εδώ και λίγες ημέρες ηχούν ξανά, έπειτα από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο χώρο της εκκλησίας και το άσβεστο μένος των διαδηλωτών που κατέστρεψε θρησκευτικά μνημεία το Μάρτιο του 2004. Χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες επαναλειτουργίας του ναού από την Ελληνική Δύναμη Κοσόβου πριν από μερικές ημέρες, στις 11 Σεπτεμβρίου, τελέστηκε θεία λειτουργία από το Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Τοποτηρητή Κοσόβου, Αμφιλόχιο, συλλειτουργούντων άλλων Σέρβων ιερέων και του πατέρα Παρθένιου από τη Θεσσαλονίκη.

Τη θεία λειτουργία παρακολούθησαν και 150 Σέρβοι, παλιοί κάτοικοι του Ουρόσεβατς, οι οποίοι έφυγαν από την πόλη στον πόλεμο κι επέστρεψαν, πριν από λίγες ημέρες, από τη Σερβία, όπου διαμένουν πλέον μόνιμα, για να δώσουν το "παρών" στη θεία λειτουργία. "Η συγκίνηση ήταν μεγάλη", σημείωσε ο Έλληνας συνταγματάρχης, ο οποίος παρέστη στη θεία λειτουργία. Η κατασκευή του Αγίου Ούρου (το πλήρες όνομα της εκκλησίας είναι Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλέα Ούρου) ολοκληρώθηκε το 1933, από τον αρχιτέκτονα Γιόζεφ Μιχαήλοβιτς. Ήταν η μεγαλύτερη εκκλησία της πόλης του Ουρόσεβατς και χτίστηκε προς τιμήν του πολιούχου της, ενός παλιού Σέρβου βασιλιά, που έγινε άγιος.

Τα επεισόδια 
Κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων του Μαρτίου του 2004, η εκκλησία καταλήφθηκε από Αλβανούς διαδηλωτές και υπέστη σοβαρές ζημιές. Τότε, η Ελληνική Δύναμη που φρουρούσε το ναό είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, αφού δεν μπορούσε να κάνει χρήση όπλων εναντίον αμάχων. 
Έκτοτε, η εκκλησία παρέμεινε κλειστή, με συρματοπλέγματα, μπάζα, λόφους από χώματα και σκουπίδια κι έντονη βλάστηση. Την εικόνα αυτή της εγκατάλειψης θέλησε να αλλάξει η Ελληνική Δύναμη, που βρήκε σ' αυτή την προσπάθεια συμπαραστάτες κι αρωγούς, όπως υπογραμμίζει ο συνταγματάρχης Χατζηθεοφάνους, όλους τους φορείς της περιοχής, το δήμαρχο, τον ιμάμη, τον καθολικό επίσκοπο της περιοχής κ.ά.
Παράλληλα, στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν και οι στρατιωτικοί ιερείς της KFOR (ένας Αμερικανός ταγματάρχης, ένας Ουκρανός, επίσης ταγματάρχης κι ένας Γερμανός αντισυνταγματάρχης), καθώς επίσης εκπρόσωποι της EULEX και του ΟΑΣΕ.
Μάλιστα, σε μια συμβολική ενέργεια, όλοι μαζί, στις 18 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, μετέβησαν στην εκκλησία, προκειμένου να κηρύξουν την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών και του περιβάλλοντα χώρου. Εργασίες, οι οποίες διήρκεσαν 10 ημέρες και στο πλαίσιο αυτό απομακρύνθηκαν περίπου 50 φορτηγά με μπάζα, χώματα, συρματοπλέγματα και σκουπίδια, δίνοντας τη δυνατότητα επαναλειτουργίας του ναού. Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος επέδωσε στο συνταγματάρχη Χατζηθεοφάνους ευχαριστήρια επιστολή γι' αυτή την πρωτοβουλία της Ελληνικής Δύναμης Κοσόβου, ενώ την τελετή στον ιερό ναό του Αγίου Ούρου κάλυψαν τόσο σερβικά όσο και τοπικά ΜΜΕ.

protothema