Κλήτευση Καραμανλή για Βατοπέδι

exetastiki_vatopedi_m


Την κλήτευση του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αποφάσισε ομόφωνα η προανακριτική επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι. Στην επιστολή, που θα σταλεί στον κ. Καραμανλή, αναφέρεται ότι θα ήταν χρήσιμο να συμβάλει με τη δική του μαρτυρία στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και προστίθεται ότι η επιτροπή είναι στη διάθεσή του να προσδιορίσουν από κοινού τον προσφορότερο τρόπο για να καταθέσει. Με τη φράση προσφορότερος τρόπος διαφώνησαν ΛΑΟΣ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριξαν ότι πρέπει να κληθεί αυτοπροσώπως. Σύμφωνα με βουλευτές, οι δυνατότητες που δίνονται στον κ. ...

Καραμανλή είναι να καταθέσει ή με υπόμνημα ή να τον επισκεφθεί η επιτροπή σε δικό του χώρο. Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη βουλευτές της ΝΔ, ανέφεραν ότι «η πράσινη πολυκατοικία αποφάσισε με πρωτοβουλία του θυρωρού της, του ΛΑΟΣ, να κληθεί στην προανακριτική επιτροπή ο κ. Καραμανλής».
Την κλήτευση του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, αποφάσισε ομόφωνα η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πέντε υπουργών της Νέας Δημοκρατίας, σε σχέση με το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας. Η σχετική επιστολή, που πρόκειται να αποσταλεί στον πρώην Πρωθυπουργό, τον ενημερώνει πως η Επιτροπή, «έκρινε ομόφωνα πως θα ήταν χρήσιμο να συμβάλλετε και με την δική σας μαρτυρία στην διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Προς τούτο, είμαστε στην διάθεσή σας, να προσδιορίσουμε από κοινού, τον προσφορότερο τρόπο για την συμβολή σας αυτή».
Ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νικόλαος Δένδιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η πράσινη πολυκατοικία, με την πρωτοβουλία ενός των ενοίκων της, του ΛΑΟΣ, αποφάσισε την κλήτευση του πρώην Πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή...».
Αν η απόφαση για κλήτευση του Κώστα Καραμανλή, υπήρξε ομόφωνη, δεν συνέβη το ίδιο και με την διατύπωση της επιστολής. Οι βουλευτές των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης, διαφώνησαν με το ύφος της επιστολής, ειδικά σε ό,τι αφορά την εξεύρεση του «προσφορότερου τρόπου» κατάθεσης του πρώην Πρωθυπουργού, αντιπροτείνοντας την ίδια διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε και για την κλήτευση των πέντε εγκαλούμενων υπουργών.
Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Δημήτρης Τσιρώνης, συντάκτης και της επιστολής, εξηγώντας την διατύπωση που επέλεξε, επικαλέστηκε «λόγους αξιοπρέπειας και σεβασμού προς την Δημοκρατία και τους θεσμούς» και σημείωσε πως «επιθυμούμε να έρθει αυτοπροσώπως, αλλά αν υπάρχουν και άλλες επιλογές, ως πρώην Πρωθυπουργός της χώρας, έχει σίγουρα την κατάλληλη νομική υποστήριξη για να τις αντιπροτείνει».
Από πλευράς των βουλευτών της ελάσσονος αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Επιτροπή, κρίνεται πως η εν λόγω διατύπωση χρησιμοποιήθηκε, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον κο Καραμανλή, να αποφύγει κατάθεσή του ενώπιον της προανακριτικής Επιτροπής, είτε στη Βουλή, είτε κατ' οίκον, αποκρινόμενος στην κλήτευσή της, με υπόμνημα.
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, οι βουλευτές που μετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή που προηγήθηκε της Προανακριτικής, σε δήλωσή τους αναφέρουν πως «η «πράσινη πολυκατοικία», αποφάσισε με πρωτοβουλία του «θυρωρού» της, του ΛΑΟΣ, να κληθεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο πρώην Πρωθυπουργός κος Κώστας Καραμανλής...»
Δήλωση του Θ. Δρίτσα Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Πειραιά & Νησιών μέλους της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά πρώην Υπουργών για την ενδεχόμενη τέλεση αδικημάτων σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου» :
«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θεωρεί ότι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που άσκησαν κυβερνητική εξουσία και πολύ περισσότερο οι διατελέσαντες Πρωθυπουργοί δεν μπορεί να απολαμβάνουν καμιά ιδιαίτερη «ασυλία» σχετικά με την υποχρέωση τους να υποβοηθούν στο πλαίσιο της δικής τους ευθύνης το έργο Εξεταστικών και πολύ περισσότερο «Προανακριτικών» Επιτροπών της Βουλής. Την υποχρέωση αυτή έχουν ο κ. Κ. Καραμανλής, όπως και ο κ. Κ. Σημίτης, όπως και κάθε άλλο πολιτικό πρόσωπο όσο υψηλά και αν είναι τα αξιώματα που έχει υπηρετήσει, εφόσον κριθεί αναγκαία η κλήση τους από τις αρμόδιες Επιτροπές.
Πέραν των τεράστιων πολιτικών ευθυνών που έχουν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ. και οι διατελέσαντες Πρωθυπουργοί που κυβέρνησαν τη χώρα για τις πολιτικές που υλοποίησαν, πολιτικές που έθρεψαν σκάνδαλα σε βάρος του κοινωνικού πλούτου και της δημόσιας περιουσίας, η διερεύνηση μέχρι τέλους των ενδεχόμενων αδικημάτων πρώην κυβερνητικών στελεχών δεν επιτρέπεται να παρεμποδίζεται ή να μην ενθαρρύνεται. Ταυτόχρονα κάθε συγκυριακή αξιοποίηση αυτών των υποθέσεων από πολιτικές δυνάμεις και ισχυρά συμφέροντα για λόγους σκοπιμότητας, νοθεύει ακόμα και αυτές τις περιορισμένες από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δυνατότητες διερεύνησης και αποπροσανατολίζει, βοηθούσης και της επικοινωνιακής αξιοποίησης, την ελληνική κοινωνία από τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει, από τις αιτίες τους και από τις αναγκαίες διεκδικήσεις για την επίλυση τους.
Με σταθερή απόφαση να υπηρετήσουμε και να διεκδικήσουμε τους παραπάνω στόχους μέχρι τέλος, θεωρούμε αναγκαίο μετά την πρόσφατη επίσημη -και με όρκο- κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής της κ. Αικατ. Πελέκη, να κληθεί να καταθέσει ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ως μάρτυρας, για να διαφωτίσει το έργο της Επιτροπής».
ert.gr
http://efenpress.blogspot.com