Φωτογραφικό ρεπορτάζ από την κηδεία του Μητροπολίτη πρ. Φλωρίνης κυρού Αυγουστίνου (Καντιώτη)



Χιλιάδες πιστών αποχαιρέτησε σήμερα τον Γέροντα Μητροπολίτη πρώην Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη, οι οποίοι από νωρίς το πρωί κατέκλησαν τον Μητροπολιτικό ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα Φλώρινας.

Όπως αναφέραμε στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας, της εξοδίου ακολουθίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στους αγώνες του μακαριστού Αυγουστίνου Καντιώτη, αλλά και στο πόσο αγαπούσε την πατρίδα.

Να αναφερθεί, ότι τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο του μακαριστού γέροντα Αυγουστίνου και συγκίνησε τους πάντες.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Σέργιος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην ομιλία του ο Β΄ Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Ιερώνυμος, επαίνεσε τον μακαριστό Φλωρίνης, και έφερε στο φως της δημοσιότητας από το αρχείο της Ιεράς Συνόδου, αίτημα του τότε Μητροπολίτη Φλωρίνης το οποίο μεταξύ άλλων έλεγε τα εξής:

“Αν η πολιτεία πολλές φορές χαρίζει τα ποινικά αδικήματα των πολιτών, δεν μπορεί η Εκκλησία να είναι σκληρότερη της Πολιτείας. Δι΄ αυτό ζητάω, όλοι οι καθαιρεθέντες έως σήμερα κληρικοί να αποκατασταθούν εφ΄ όσον έχουν δείξει έμπρακτα σημάδια μετανοίας”.

Επίσης, ο Αρχιμ. Ιερώνυμος, υπογράμμισε ότι “αυτό δείχνει ότι ο μακαριστός μητροπολίτης Αυγουστίνος, ήταν ένας στοργικός πατέρας και όχι ακραίος όπως όλοι λέγανε”.

Επίσης, μίλησε και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητρόπολης Φλωρίνης π. Ιουστίνος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι “ο μητροπολίτης Αυγουστίνος στα 30 χρόνια αρχιερατείας, έκανε 380 χειροτονίες. Επίσης, ζήτησε συγνώμη απ΄ όλα τα πνευματικά του τέκνα, και τους ζήτησε να μην έχουν μεταξύ τους διχόνοια αλλά ενότητα”.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr, ο δήμαρχος Φλώρινας και ο δήμαρχος Πτολεμαϊδος θα δώσουν το όνομα του Αυγουστίνου Καντιώτη σε κεντρική οδό των πόλεων τους.

Διαβάστε περισσότερα...