«Είμαστε σε θέση να επιφέρουμε αεροπορική υπεροχή σε οποιοδήποτε σημείο του Αιγαίου μας ζητηθεί»

Η 335 Μοίρα, εγγυητής της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια από την σύστασή της (Πολεμική Αεροπορία) Η 335 Μοίρα στον Άραξο είναι αυτή που διαθέτει τα τελευταία, νεαποκτηθέντα, μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Η Μοίρα διαθέτει τα μαχητικά F-16 Block-52 Αdvanced, και οι επίλεκτοι πιλότοι της είναι σε θέση να εγγυηθούν την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο. Τα αεροσκάφη αυτά έχουν την εμβέλεια, τα όπλα και τα συστήματα για την αντίληψη της τακτικής κατάστασης, και σε συνδυασμό με μερικούς από τους καλύτερους χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι σε θέση να πλήξουν τον Τούρκο αντίπαλο από απόσταση, τόσο στον αέρα, όσο και στο έδαφος.
Η Μοίρα έχει παραλάβει και ολοκληρώσει την εκπαίδευση σε μια σειρά από ειδικά όπλα πλήγματος από απόσταση. Ήδη έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και φυλάει "readiness" στο Αιγαίο. Η 335 Μοίρα "Τίγρης" φιλοξενείται στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, και αυτή τη στιγμή είναι στην πλήρη διάθεση του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, για να χτυπήσει εάν χρειασθεί σκληρά τον αντίπαλο. «Είμαστε σε θέση να επιφέρουμε αεροπορική υπεροχή σε οποιοδήποτε σημείο του Αιγαίου μας ζητηθεί, οποιαδήποτε ώρα, ημέρα ή νύχτα», δηλώνει με υπερηφάνεια ο Ασμχος (Ι) Πέτρος Σασσαρης στην τηλεοπτική εκπομπή "Με Αρετή και Τόλμη".
Τα F-16 Block-52 Αdvanced είναι πανέτοιμα να αναλάβουν τον εναέριο αγώνα με υπερσύγχρονα κατευθυνόμενα όπλα αέρος-αέρος AIM-120C/Iris-T, σε συνδυασμό με την ειδική κάσκα και εικόνα από το Link 16, που επιτρέπει την πλήρη αντίληψη της τακτικής κατάστασης, χωρίς το μαχητικό αεροσκάφος να χρησιμοποεί το ραντάρ του, και να παραμένει έτσι αθέατο από τον αντίπαλό του.
Το Link 16 είναι αυτόνομο, και από την στιγμή που στηθεί το δίκτυο, όλα τα αεροσκάφη βλέπονται αναμεταξύ τους μέσα σε αυτό. Τα ηλεκτρονικά του Block-52, σε σχέση με αυτά του Block-50, έχουν λύσει πολλά προβλήματα στους πιλότους, τόσο στον αρχηγό ενός σχηματισμού, όσο και στο νούμερο 2, νούμερο 3... σε οποιαδήποτε θέση του σχηματισμού, σε σχέση με το που ακριβώς βρίσκονται οι υπόλοιποι, ποιός έχει στοχοποιήσει ποιόν και τι βολές έχουν γίνει.
Η 335 Μοίρα, εγγυητής της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, γιορτάζει φέτος τα 70 χρόνια από την σύστασή της - είναι η παλαιότερη Μοίρα της Πoλεμικής Αεροπορίας, αφού συγκροτήθηκε όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από τους Γερμανούς τον Οκτώβριο του 1941 στο αεροδρόμιο Ακίρ της Παλαιστίνης. Μόνο στην διάρκεια του Β΄ΠΠ η Μοίρα έχασε 18 πιλότους πραγματοποιώντας 5555 εξόδους, διάρκειας 8500 ωρών πτήσης και άλλες 12000 ώρες πτήσης για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

πηγή