Η τρόϊκα "βύθισε" την φρεγάτα (F463) ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ!


Μία φρεγάτα λιγότερη «μετράει» εφ’εξής το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς το μοναδικό Ναυτικό στην Ευρώπη μαζί με το βρετανικό Ναυτικό, που δεν έχει υποστείλει σημαία, δηλαδή δεν ηττήθηκε ποτέ στο υγρό πεδίο μάχης, «ηττήθηκε» από την τρόϊκα η οποία «βύθισε» την φρεγάτα (F463) ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ, τύπου“S” κλάσης «Έλλη»! Έτσι, λόγω οικονομιών που επιβλήθηκαν από την τρόϊκα, "κόπηκαν" τα 14 εκατ. ευρώ που προορίζονταν για εργασίες συντήρησης και έλευσης σε επιχειρησιακή κατάσταση του σκάφους.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Άμυνας στο defencenet.gr, η φρεγάτα θα διαλυθεί και θα «κανιβαλιστεί» δηλαδή τα χρήσιμα εξαρτήματά της θα χρησιμοποιηθούν στα άλλα σκάφη του τύπου που επιχειρούν με το Π.Ν το οποίο πλέον θα μείνει με 9 φρεγάτες του τύπου και με 13 (γρουσούζικος αριθμός…) στο σύνολο (9 “S” και 4 ΜΕΚΟ-200ΗΝ).

Tουλάχιστον η ηγεσία του Π.Ν. κατάφερε να περάσει μέσα στο ΕΜΠΑΕ ένα κονδύλι της τάξεως των 420 εκατ. ευρώ για ανταλλακτικά για να διατηρήσουν την επιχειρησιακή τους ικανότητα τα υπόλοιπα σκάφη.

Έτσι την ώρα που η Τουρκία απειλεί να κατεβάσει το στόλο στην Α.Μεσόγειο και να εισβάλει στη Κύπρο εκ νέου, η Ελλάδα αναγκάζεται από την τρόϊκα να αποσύρει ένα υπερπολύτιμο σκάφος από τον στόλο της, την ώρα που χρειάζεται και το τελευταίο βαρκάκι για να υπερασπιστεί εδάφη και δικαιώματα.

Αν προστεθεί στην απώλεια της ΜΠΟΥΠΜΠΟΥΛΙΝΑΣ και η απώλεια του Υ/Β/ ΓΛΑΥΚΟΣ και των ΤΠΚ που αποσύρονται (όλα με χρονική επιχειρησιακή δυνατότητα μέχρι το τέλος της δεκαετίας) καταλαβαίνουμε ότι η υπόθεση Μνημόνιο, τρόϊκα κλπ αρχίζει και υπονομεύει κρίσιμα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ε.Δ….


Η φρεγάτα (πρώην ολλανδική με ονομασία PIETER FLORISZ F 826), έχει τα εξής επιχειρησιακά χαρακτηριστικά:

Διαστάσεις: 130,5/14,6/6,2 μέτρα
Εκτόπισμα: 3.630 τόν.
Πρόωση: 2 RR Olympus 56.800 HR, 2 RR Tyne 10
Ταχύτητα: 30 κόμβοι
Πλήρωμα: 198

 Οπλισμός: 1 πυροβόλο 76χιλ. ΟΤΟ Melara, 1 σύστημα εγγύς προστασίας Phalanx, σύστημα Κ/Β Ε/Ε Harpoon και Ε/Α Sea Sparrow. Επίσης Α/Υ τορπίλες και σύστημα ΗΝ αντίμετρων. Έχει δυνατότητα μεταφοράς 2 Ε/Κ ΑΒ 212ASW

Ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Koninklijka Maatschappij de Schelde στο Vlissingen της Ολλανδίας και εντάχθηκε στη δύναμη του Ολλανδικού Ναυτικού στις 8 Μαϊου 1982. Εντάχθηκε στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό μόλις στις 14 Δεκεμβρίου 2001 (είναι η πρώτη φορά που ένα κύριο σκάφος αποσύρεται με μόλις δέκα χρόνια υπηρεσίας στο Στόλο).

Η Φ/Γ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ (F 463) πρώην HNLMS PIETER FLORISZ (F 826) ναυπηγήθηκε  στα ναυπηγεία ROYAL SCHELDE Ολλανδίας την 21-1-1981.  Τέθηκε σε ενέργεια ως HNLMS PIETER FLORISZ την 1-10-1983 ενώ την 14-12-2001 παρελήφθη από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και της δόθηκε το όνομα ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ. Αποτελεί την έβδομη φρεγάτα τύπου Standard του ελληνικού Στόλου. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται το όνομα ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ σε Φ/Γ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και απ’ότι φαίνεται δεν ήταν και πολύ τυχερό…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr