Απανωτά χαστούκια για την Άγκυρα και το ραντάρ της αντιπυραυλικής.

H ανακοίνωση της Ουάσινγκτον για την τοποθέτηση ραντάρ της αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της Τουρκίας,δεν ήταν τυχαία χθες. Η Άγκυρα έχει αρχίσει να χάνει την ψυχραιμία της από την αδυναμία να επιτύχει τον στόχο που παλεύει δαιμονισμένα τα τελευταία χρόνια:να πάρει το ρόλο μιας περιφερειακής υπερδύναμης.

Η έκθεση του ΟΗΕ για την ισραηλινή επίθεση στο τουρκικό πλοίο που συμμετείχε στο στολίσκο για τη Γάζα,ήταν το τελευταίο χαστούκι που δέχτηκε η πολιτική Νταβούτογλου. Τίποτα απ΄ όσα ήθελε να περάσει η Άγκυρα δεν πέρασε και ούτε καν την δημοσιοποίησή της τώρα δεν κατάφερε να εμποδίσει.

Όμως αυτό δεν είναι μόνο αυτό. Η Τουρκία και ο ΥΠΕΞ της Αχμέτ Νταβούτογλου τρέχουν παντού, δίνουν το παρόν σ΄ όλες τις εστίες έντασης και συγκρούσεων,αλλά αν μετρήσουμε τα αποτελέσματα αυτής της υπερκινητικότητας,διαπιστώνουμε ότι είναι ανώφελη.

Η ισραηλινή ιστοσελίδα Debkafile, με αρκετά δηκτικό τρόπο,δίνει δύο μόνο παραδείγματα της αναποτελεσματικότητας του πολυδιαφημισμένου Νταβούτογλου και της πολιτικής του:

•”Ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ απλά γέλασε ακούγοντας “την τελευταία προειδοποίηση” που του απηύθυνε η Άγκυρα. Ο ίδιος ο Νταβούτογλου ,μάλιστα ταξίδεψε για να του τη μεταφέρει. Από τότε ο Άσαντ έχει σκοτώσει 437 ανθρώπους,μεταξύ ρων οποίων και 100 Παλαιστινίων στη Λαττάκεια”

•Στη Λιβύη όπου από τη μια αρνιόταν να συμμετέχει στις επιχειρήσεις εναντίον του Καντάφι και από την άλλη στήριζε τους εξεγερμένους,επίσης ο ρόλος της κρίνεται ακόμη τουλάχιστον αναποτελεσματικός.

Οι ισραηλινοί πιστεύουν οτι η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει ενα ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ και σ΄αυτή τη προσπάθεια εντάσσουν την εμμονή της Τουρκίας να πάρει το ραντάρ της αντιπυραυλικής στο έδαφός της. Βέβαια τώρα δημιουργείται άλλο πρόβλημα για τον Νταβούτογλου. Τι θα πει στον Πούτιν!

πηγή