Η Τουρκία πρέπει να φοβάται την Ελλάδα, γιατί...


Γράφει ο Αντώνης Ι. Γρυπαίος
Διεθνολόγος

Με αφορμή τα γνωστά γεγονότα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, και τη διεκδίκηση υπό των Τούρκων, της Ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (Α.Ο.Ζ.) αλλά και του ορυκτού υποθαλάσσιου πλούτου της Γεωγραφικής αυτής περιοχής, έχω να πώ στους φοβισμένους πολιτικούς μας, αλλά και στους Στρατιωτικούς μας ηγέτες, «Μη φοβάσθε τους Τούρκους».

Για απόδειξη αυτού παραθέτω τα ακόλουθα.

Οι Τούρκοι είναι άκαπνοι, απόλεμοι, και άναυτοι, μπορεί να έχουν πολεμικά πλοία, αλλά δεν έχουν ναυτικούς, την ψυχή των πλοίων.

Οι Τούρκοι έχουν να πολεμήσουν από το 1922, τότε που σαν «Μπουλούκ Ασκέρ», έπεφταν επάνω στα γυναικόπαιδα, και στον άμαχο πληθυσμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, και διέπραττον σφαγές, με γενοκτονίες και εθνοκαθάρσεις.

Οι Τούρκοι είναι υπόδικοι στα διεθνή δικαστήρια για εγκλήματα πολέμου, στα οποία διακρίνονται για την εγκληματικότητά τους.

Τότε στη καταστροφή της Μικράς Ασίας, οι Τούρκοι είχαν έναν άτακτο Στρατό, με άτακτα «Μπουλούκια», δεν είχαν πολεμικό ναυτικό και αεροπορία, μας πέταξαν δε στη θάλασσα, στηριζόμενοι στην αριθμητική πληθυσμιακά υπέρτερη δύναμη του άτακτου στρατού τους, και στη δύναμη των Δυτικών μας «συμμάχων» Αγγλογάλλων, οι οποίοι μας πρόδωσαν τότε, διότι έτσι διετάχθησαν να πράξουν από τη παγκόσμιο Σιωνιστική διακυβέρνηση, διότι οι τότε Κοσμοκράτορες ήθελαν την Ελλάδα μικρή και αδύναμη χώρα, όπως και σήμερα.

Έτσι όλα ανετράπησαν, και χάσαμε τη Μικρά Ασία…

Τα γεγονότα σας είναι γνωστά, και τα έχει καταγράψει η Ιστορία…

Εκείνο το οποίο σήμερα προέχει, είναι τα σημερινά δρώμενα, με το σύνθημα, «Μη φοβάστε τους Τούρκους».

Οι Τούρκοι σήμερα ασκούν τρομοκρατία έργο και λόγο, ασκούν το «Δόγμα του Σόκ» στους λαούς της περιοχής, και ότι ήθελε προκύψει…

Είναι δειλοί και άκαπνοι για να προβούν σε πολεμικές ενέργειες.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα καράβια τους δεν θα γυρίσουν ποτέ πια πίσω στα λιμάνια τους, εάν τολμήσουν…

Ο Ερντογάν με το κουτοπόνηρο Νταβούτογλου, απλώς μπλοφάρουν, πουλάνε «τσαμπουκά», και κάνουν το παλικαρά σε μια χούφτα άοπλους Ελληνοκυπρίους, και στο μικρό νησάκι Καστελόριζο, αφού σπάσανε τα μούτρα τους επάνω στη δύναμη των Ισραηλινών.

Πουλάνε «τσαμπουκά» στους φοβισμένους θολοκουλτουριάρηδες «Έλληνες» πολιτικούς, μόλις όμως δούν τους Εβραίους απέναντι, τότε σφυρίζουν αδιάφορα…

Γνωρίζουν ότι ο Στόλος τους είναι ασκέρι της Ανατολής, και τα καράβια τους «κλειδωμένα» και στοχοποιημένα, από άλλες δυνάμεις.

Τρόμαξαν να κάνουν μια πετυχημένη στρατιωτική απόβαση το 1974 στην άοπλη Κύπρο. Η εισβολή στη Κύπρο είχε αποφασισθεί από το Φεβρουάριο του 1964. Για δέκα χρόνια οι Τούρκοι πραγματοποιούσαν δοκιμαστικές αποβατικές ασκήσεις εισβολής.

Δυστυχώς για τους Έλληνες, τη Κύπρο παρέδωσαν στους Τούρκους αφελείς και επιπόλαιοι «Έλληνες» εφιάλτες πολιτικοί και στρατιωτικοί, πιστοί στα δόγματα του ΝΑΤΟ, και της παγκόσμιας Σιωνιστικής διακυβέρνησης. Οι Τούρκοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να πατήσουν το πόδι τους στα ιερά χώματα της Αφροδίτης, χωρίς τη προδοσία των δικών μας. Γιαυτό ο φάκελος της Κύπρου παραμένει ερμητικά κλειστός.

Είναι τόσο απόλεμοι και μπουνταλάδες, που έφθασαν στο σημείο στην απόβαση στη Κύπρο, τα αεροπλάνα τους να βομβαρδίζουν τα δικά τους πλοία, και μάλιστα ένα από αυτά το βύθισαν, και ο Στόλος τους να ανοίγει πυρ εναντίον των Τουρκικών αεροπλάνων, τόσο άκαπνοι και απόλεμοι είναι. Αυτά μην τα ξεχνάνε οι δικοί μας Στρατηγοί.

Το μίσος τους εναντίον της Ελλάδος, αυτές τις ημέρες, εκτός των άλλων, εκδηλώνεται και με τη πυρπόληση των δασών μας στον Έβρο, τόσο άνανδροι είναι, που ξεσπάνε επάνω στα δένδρα της φύσης.

Δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο, και τις συνθήκες καλής γειτονίας, είναι απλώς «τραμπούκοι», της θεωρίας «ότι αρπάξουμε» από τους γείτονες.

Εάν τα πετρέλαια και το Φυσικό Αέριο, είχαν βρεθεί στη δική τους Α.Ο.Ζ. στη δική τους υφαλοκρηπίδα, και στα δικά τους χωρικά ύδατα, εμείς οι νομοταγείς Έλληνες, από πολιτισμό θα σεβόμαστε τη περιουσία τους, ενώ αυτοί οι βάρβαροι και απολίτιστοι είναι κοινά αρπακτικά της περιουσίας των γειτόνων τους.

Από το 1996 μέχρι σήμερα η πορεία των εθνικών μας θεμάτων, και συγκεκριμένα του Αιγαίου, επιδεινώθηκε ραγδαία, λόγω της αδιαλλαξίας και κακοπιστίας των Τούρκων, και της συμπαράστασης που ετύγχανον από τους Σιωνιστές Κοσμοκράτορες.

Οι αιτίες της επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών, αποδίδεται στην ενδοτικότητα, ατολμία, δειλία, φόβο, και αβελτηρία των «Ελλήνων» πολιτικών, αλλά και στη βούληση των Επικυρίαρχων της Γης. Το καταπληκτικό στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι οι πολιτικοί που διαπράττουν πράξεις εθνικής καταστροφής και προδοσίας, παραμένουν ελεύθεροι και αθώοι, αφού προστατεύονται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών, τον οποίον οι ίδιοι φρόντισαν να συντάξουν και να ψηφίσουν στη Βουλή, και όχι μόνον, αλλά συνεχίζουν να παραμένουν στο πολιτικό προσκήνιο, χριζόμενοι επίτιμοι πρόεδροι, και βουλευτές για την ασυλία, ενώ θα έπρεπε να παραπεμθούν στη δικαιοσύνη για τα περαιτέρω, όπως θα συνέβαινε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη που σέβεται τον εαυτό της.

Ο Σημίτης π.χ. ανέτρεψε τη Συνθήκη της Λωζάνης εις βάρος της χώρας μας, και υπέρ της Τουρκίας, υπογράφοντας τις συμφωνίες της Μαδρίτης, με ότι αυτό συνεπάγεται για το Αιγαίο, διότι έτσι διετάχθη να πράξει από τους Σιωνιστές επικυρίαρχους του πλανήτη. Πέστε μου ποίος άλλος πρωθυπουργός άλλης χώρας, θα διέπραττε τέτοιο έγκλημα κατά της χώρας του, και όμως παραμένει αθώος.

Η παράδοση του Οτσαλάν υπό του Σημίτη στους Τούρκους, ήταν ένα εθνικό έγκλημα, εθνικώς πράττοντες έπρεπε να παραχωρήσουμε πολιτική προστασία στον Οτσαλάν, για μελλοντική χρήση…

Σήμερα ο ΟΤΣΑΛΑΝ με το στρατηγείο του στην Ελλάδα, θα μας ήταν πολύτιμος…

Ο σημερινός πρωθυπουργός, κατόπιν προμελετημένων συμφωνιών-όπως γράφουν τα ΜΜΕ- μας έβαλε μέσα στο ΔΝΤ και στη χρεοκοπία, για να θησαυρίζουν οι τοκογλύφοι δανειστές μας, της διεθνούς οικονομικής διακυβέρνησης.

Έκαναν ότι μπορούσαν για να πτωχεύσουν την Ελλάδα, από αλόγιστες σπατάλες του δημοσίου, (Μ.Κ.Ο. κ.λ.π.), μέχρι άρνηση απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, με σκοπό να χρεοκοπήσει η χώρα.

Στο σημείο που μας έχουν φέρει οι «μεγάλοι» πρωθυπουργοί μας, δεν έχουμε άλλη διέξοδο παρά μόνο δυναμικές κινήσεις στη διεθνή πολιτική και διπλωματική σκακιέρα, αλλά αυτό προ υποθέτει πατριώτες πολιτικούς. Ο Ερντογάν με το κουτοπόνηρο Νταβούτογλου, έχουν καταντήσει γραφικοί στη προσπάθειά τους να αναδειχτούν ηγέτες του Ισλάμ, είναι όμως τόσο θρασύδειλοι που μόλις βλέπουν τον Εβραίο απέναντί τους, τότε στρέφουν το τσαμπουκά τους στους Κυπρίους, και Καστελόριζο. Όσες προσπάθειες καταβάλλαμε στο παρελθόν για ΕλληνοΤουρκική φιλία, πήγαν επί ματαίω, αφού οι Τούρκοι έβλεπαν προδότες από εδώ μεριά. Έτσι έκαναν παιχνίδι μόνοι τους, αντιστάσεως μη ούσης. Οι Τούρκοι δεν πιάνονται φίλοι, απλώς εποφθαλμιούν Ελληνική εθνική κυριαρχία, σε στεριά, θάλασσα, και αέρα.

Στο Τουρκικό Ναυτικό, Αξιωματικοί και ναύτες, είναι άναυτοι, ανίκανοι να πολεμήσουν στη θάλασσα, με το παραμικρό κυμματισμό της θαλάσσης, θα πέσουν κάτω ζαλισμένοι σαν τα κοτόπουλα, οπότε με τα πρώτα πυρά του Στόλου μας, τα πλοία τους θα βρεθούν στο βυθό της Ελληνικής Α.Ο.Ζ.

Οι Τούρκοι σήμερα έχουν πάθει ντελίριο πολεμικών ιαχών και προκλήσεων, διότι δεν βρήκαν ακόμη το μάστορά τους.

Οι Τούρκοι θρασύδειλοι όντες, μόλις δούν οργανωμένες ένοπλες δυνάμεις απέναντί τους, σαν τις Ελληνικές και Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, αμέσως κάνουν πίσω, και το βάζουν στα πόδια.

Μην τους φοβάστε.

Στο τύπο διαβάζουμε, «Η Τουρκία καλεί τη Κύπρο να σταματήσει άμεσα τις γεωτρήσεις, και τη συνεργασία με την Αμερικανική εταιρεία Noble Energy», θαυμάστε θράσος, θα τολμούσαμε ποτέ εμείς, σεβόμενοι την εθνική τους κυριαρχία, να πράξουμε κάτι ανάλογο;

Κυρίαρχοι σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι οι Τούρκοι, αλλά οι Έλληνες με τους Ισραηλινούς.

Όσες επιτυχίες είχαν οι Τούρκοι στο παρελθόν, (Κύπρο-Ίμια), είχαν πάντα πίσω τους τη στήριξη του ΝΑΤΟ, το έπαιζαν παλικαράδες με ξένες πλάτες. Εν όψει αυτής της καταστάσεως ευρισκόμενοι απαιτείται όπως εξοπλίσουμε άμεσα τα μόνιμα και σταθερά αεροπλανοφόρα μας στο Αιγαίο, που είναι τα νησιά μας, με πυραύλους όλων των τύπων, και να ενισχύσουμε την Αεροπορία μας με αεροσκάφη τελευταίας τεχνολογίας, που μας δίνει η Ρωσία, το ίδιο να πράξουμε για το πολεμικό ναυτικό μας. Επίσης χρειάζεται μεγάλη δύναμη πυρός στον Έβρο. Ο Τούρκικος στρατός είναι ένα απαίδευτο αργοκίνητο πολυάριθμο «μπουλούκι», που μόλις δεί απέναντί του ευέλικτο και καλά εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο στρατό, το βάζουν στα πόδια.

Οι Τούρκοι δεν είναι ικανοί ούτε τους αντάρτες του PΚΚ να πολεμήσουν, απλώς κάνουν το παλικαρά με από αέρος βόμβες, δηλαδή εκ του ασφαλούς, επειδή οι αντάρτες του PΚΚ δεν έχουν αεροπορία.

Πάση θυσία να ενισχύσουμε τους Κούρδους, όπως κάνουν οι Τούρκοι, με Αλβανούς και Σκοπιανούς…

Επειδή φοβούνται τους Εβραίους, στρέφονται και απειλούν το Καστελόριζο, ένα μικρό νησάκι, τόσο φθηνοί και ποταποί είναι.

Καταπατούν όλες τις διεθνείς συνθήκες, και ιδιαίτερα το δίκαιο της θάλασσας. Γιαυτούς δίκαιο είναι μόνο τα συμφέροντά τους.

Το διεθνές περί θαλάσσης δίκαιο, μας δίνει ένα πολύ μεγάλο δώρο, την Ελληνική Α.Ο.Ζ. ας την κατοχυρώσουμε καταλλήλως , ώστε να διπλασιάσουμε την Ελλάδα.

Τα τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων στην Ελληνική ΑΟΖ θέλουν να φάνε τα διεθνή αρπακτικά, γιαυτό βάζουν τους Τούρκους και κάνουν αυτό το πολεμικό παιχνίδι.

Οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τους Τούρκους, για μοίρασμα της Ελληνικής Α.Ο.Ζ. θα αποβεί καταστροφικός για την Ελλάδα, και θα αντιμετωπισθεί από τον Ελληνικό Λαό, σαν εσχάτη εθνική προδοσία.

Πρόσφατα οι Τούρκοι, παίζοντας το παιχνίδι του προστάτη των Αράβων, τα «σπάσανε» με τους Εβραίους, ας εκμεταλλευθούμε αυτό το γεγονός, αν και οι Ισραηλινοί μας πίκραναν στο παρελθόν, παρά το γεγονός ότι εμείς τους δώσαμε δύο ΕλληνοΕβραίους πρωθυπουργούς στην Ελλάδα, και πολλούς ΕλληνοΕβραίους υπουργούς, εν τούτοις το ρητό που λέει, «Ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου», ας γίνει η βάση επάνω στην οποία θα χτίσουμε νέες φιλίες και συμμαχίες, αφού οι Τούρκοι απεδείχθησαν ανάξιοι για την Ελληνική φιλία.

Ως γνωστόν οι Ισραηλινοί είναι στρατιωτικώς πανίσχυροι, εξοπλισμένοι από τις ΗΠΑ & ΝΑΤΟ, με τελευταίας τεχνολογίας όπλα, έχουν δε στο πολιτικό, οικονομικό, και διπλωματικό πεδίο, την υποστήριξη της παγκόσμιας διακυβέρνησης, οπότε θεωρούνται Γεωστρατηγικά αήττητοι. Με τους Ισραηλινούς μας συνδέουν λόγω θρησκείας, στενοί δεσμοί, αφού όλη η ιστορία του Ισραήλ έχει γίνει θρησκεία μας, λόγω Ορθοδοξίας, οπότε στηριζόμενοι στο ρητό που λέει, «Ο πολιτισμός της θρησκείας ας μας ενώσει», να προχωρήσουμε σε συμμαχία μαζί τους, ώστε οι Ελληνικές θάλασσες να φθάσουν , μέσω Κύπρου, μέχρι το Ισραήλ, και τανάπαλιν, αφού οι Α.Ο.Ζ. Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, ενώνονται, και τις οποίες σήμερα οι Τούρκοι, θέλουν να διασπάσουν.

Ας προχωρήσουμε άφοβα μαζί με τους Ισραηλινούς και Κυπρίους, στην εκμετάλλευση του τεραστίου ορυκτού πλούτου που κρύβουν στο βυθό τους και στα βάθη τους, οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.

Έτσι θα λύσουμε – συν τοις άλλοις- το οικονομικό μας πρόβλημα, και θα γίνουμε σεβαστοί συνέταιροι με τους φίλους μας τους Βόρειους Ευρωπαίους, μέσα στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη, που σήμερα μας περιγελούν, και μας χλευάζουν, αφού αυτοί φρόντισαν να χρεοκοπήσουμε, φορτώνοντάς μας με αυτό το τεράστιο χρέος, έτσι μας δημιούργησαν τη κρίση του χρέους, σύμφωνα με το «Δόγμα του Σόκ», της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης.

Εάν δεν βρούμε τρόπους διαφυγής από τα σημερινά αδιέξοδα, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας. Εάν περιμένουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με υποταγή στους όρους του Μεσοπρόθεσμου, και άλλων μνημονίων, κόβοντας μισθούς και συντάξεις, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας. Πρέπει αμέσως να βρούμε τρόπους διπλωματικούς, ώστε να συνάψουμε νέες συμμαχίες στα διεθνή φόρα. Μια πολιτική, διπλωματική, και στρατιωτική δοξασία λέει, «Εάν θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο».

Δυστυχώς οι πολιτικοί μας σήμερα, είναι «ντενεκιέδες ξεγάνωτοι», που έλεγε, έτι ζών, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

Ευθύς ως εξασφαλίσουμε φιλία, συνεργασία, και συμμαχία με τους Ισραηλινούς, και άλλες δυνάμεις της υφηλίου, τότε ευθύς αμέσως:

VETO στη Τουρκία για είσοδο στην Ε.Ε. εάν δεν σεβασθεί το διεθνές δίκαιο, και την εθνική κυριαρχία των γειτονικών κρατών.

VETO στη Τουρκία, και CASUS BELI, εάν δεν σεβασθεί τα σύνορα της Ελληνικής Α.Ο.Ζ.

VETO στη Τουρκία εάν δεν φύγει από τη ΚΥΠΡΟ.

VETO στη Τουρκία , εάν δεν άρει αμέσως το CASUS BELI στο Αιγαίο.

VETO στη Τουρκία, εάν δεν σταματήσει αμέσως τις παραβιάσεις του Ελληνικού χώρου στο Αιγαίο.

VETO στα Σκόπια, εάν δεν σταματήσουν πάραυτα να καπηλεύονται το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, την ιστορία, το πολιτισμό, και τα εδάφη μας.

Η συμμαχία με το Ισραήλ στηρίζετε επάνω σε τέσσερα ρητά:

α.- Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου.

β .- Το μη χείρον βέλτιστον,

γ.- Ο πολιτισμός της θρησκείας , ας μας ενώνει.

δ.- Ο φίλος τον φίλο, εν κινδύνοις γιγνώσκει.

Όλοι ενωμένοι ενώπιον του κοινού εχθρού που λέγεται Τουρκικός επεκτατισμός.

Αυτά τα υπενθυμίζω σε όσους παραμένουν σκληροπυρηνικοί απέναντι στους Ισραηλινούς. Βεβαίως οι Εβραίοι στο παρελθόν μας πλήγωσαν, ουδέποτε όμως κατέλαβον Ελληνικά εδάφη, σε αντίθεση με τον άρπαγα Τούρκο. Όσα εδάφη κατέχουν σήμερα οι Τούρκοι, είναι Ελληνικά…

Οι Ισραηλινοί σήμερα είναι πολιτικά, διπλωματικά, και στρατιωτικά στριμωγμένοι λόγω του παλαιστινιακού, και του προβλήματος της Γάζας. Η μόνη χώρα που παραμένει φιλική προς αυτούς είναι η Ελλάδα, και οι Εβραίοι το αναγνωρίζουν με ευγνωμοσύνη.

Μη ξεχνάμε ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση είναι στο πλευρό τους.

Ένα ρητό λέγει, «Ο φίλος τον φίλο εν κινδύνοις γιγνώσκει», ας δοκιμάσουμε λοιπόν τη φιλία και συμμαχία των Εβραίων, αφού και εμείς είμαστε κυκλωμένοι από εχθρούς.

Πρέπει διπλωματικά να είμαστε ευέλικτοι, και όχι προσηλωμένοι σε παλαιές δοξασίες, αφού σήμερα όλα αλλάζουν, «Τα πάντα ρεί», έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας. Τα γεγονότα τρέχουν, και δεν τα προλαβαίνουμε. Στη προκειμένη περίπτωση που οι Τούρκοι προσπαθούν να μας στραγγαλίζουν, σε όλα τα εθνικά μας θέματα, και χαίρονται με την οικονομική δυστυχία μας, το συμφέρον μας είναι μια στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ. Έτσι θωρακίζουμε την Ελλάδα.

Οι λεονταρισμοί του Ερντογάν, τον γελοιοποιούν διεθνώς.

Γι αυτό λέμε, Μη φοβάστε τους Τούρκους.

Πρόσφατα παρέστημεν μάρτυρες μιας θεαματικής βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ, με την εδώ επίσκεψη του συμπαθέστατου πρωθυπουργικού ζεύγους του Ισραήλ, Βενιαμίν και Σάρας Νετανιάχου, σε αντίθεση με το αντιπαθέστατο ζεύγος Ερντογάν, με το κατακτητικό ύφος, και τη μαντίλα, και τη κουτοπόνηρη συνοδεία αυτών, που θύμιζαν τριτοκοσμικές χώρες.

Η προσπάθεια για Ελληνο-Τουρκική φιλία, απεδείχθη φρούδα ελπίδα, αφού οι αναξιόπιστοι κουτοπόνηροι Τούρκοι, εποφθαλμιούν τη πατρίδα μας. ΄Ηδη κατοικούν σε πρώην Ελληνικά εδάφη.

Σήμερα οι Τούρκοι προσπαθούν να κρατηθούν στο διεθνές υπαρξιακό γίγνεσθαι, στηριζόμενοι επάνω στην «Αραβική άνοιξη», παίζοντας το παιχνίδι της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και του προστάτη και αρχηγού του Ισλάμ.

Εμείς οι Έλληνες ας κάνουμε τη κρίση των Τούρκων ευκαιρία, για την εξωτερική μας πολιτική, συνάπτοντας συμμαχία με το Ισραήλ, αφού οι Εβραίοι είναι πανίσχυροι, συμμετέχοντας στη παγκόσμια Σιωνιστική διακυβέρνηση, και παγκόσμια οικονομική διαχείριση του πλανήτη.