Απορρίπτουμε την κάρτα του πολίτη


Σχετικά με την επερχόμενη ‘’κάρτα του πολίτη’’ όπως και όσο μπορούμε να πληροφορηθούμε από ελεγχόμενες διαρροές – επίσημο νομοσχέδιο δεν κατετέθη ακόμη – εκτιμούμε ότι αυτή είναι απορριπτέα.
 
Εν προκειμένω ο κ. Παπαθεμελής έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δεν είμαστε τεχνοφοβικοί αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι σε ένα σχεδόν ψηφιακά αναλφάβητο περιβάλλον επιβάλλεται η «ψηφιακή διακυβέρνηση» από μια κυβέρνηση που ψηφιακά δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί πολύ απλούστερα θέματα όπως λ.χ. η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Απ΄ όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά νομίζω ότι έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η «κάρτα του πολίτη» θα αριθμοποιήσει το ανθρώπινο πρόσωπο στερώντας του την ιδιωτικότητα  και την ελευθερία του κι εν τέλει θα αποτελέσει την χειροπέδα του, αφού η επεξεργασία ακόμη και προσωπικών δεδομένων θα ελέγχει και θα ρυθμίζει την καθημερινότητα του κατόχου της κάρτας από μια ψηφιακή διακυβέρνηση στην οποία δεν γνωρίζουμε ποιοι θα έχουν πρόσβαση.

Χάνουμε την εθνική μας ανεξαρτησία, χάνουμε τις δουλειές μας και μαζί με την αξιοπρέπειά μας πολύ φοβούμαι ότι χάνουμε και την ελευθερία μας.»
Η «Κάρτα του Πολίτη» έρχεται το 2011 και στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αντικαταστήσει τις αστυνομικές ταυτότητες και είμαστε η πρώτη χώρα που την καθιερώνει – σε όλα τα κακά έχουμε τα πρωτεία….
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών που κατ΄ ουσίαν υλοποιεί προτεραιότητες που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, η «Κάρτα» θα έχει σχήμα πιστωτικής, θα περιέχει ένα «έξυπνο» τσιπ στο οποίο θα ενσωματωθούν ο αριθμός δημοτολογίου κάθε πολίτη, το ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, καθώς και ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητας. Στη μία όψη της κάρτας θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου, καθώς και δακτυλικό αποτύπωμα.
Στόχος υποτίθεται ότι είναι η δημιουργία μίας Κάρτας η οποία να χρησιμοποιείται για όλες τις δυνητικές χρήσεις (ως κάρτα δημότη, ως κάρτα ασφαλισμένου, ως κάρτα αγρότη, ως κάρτα ασθενούς, ως κάρτα μετανάστη, ως κάρτα νέου κ.λπ.).
Μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε το νομοσχέδιο και η πληροφόρησή μας προέρχεται από βάσιμες ή αβάσιμες εικασίες και ελεγχόμενες διαρροές, που σκοπός τους είναι, μάλλον, η διερεύνηση κι όχι η ενημέρωση.
Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δήλωσε ότι ανησυχεί για την «Κάρτα του Πολίτη» που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ωστόσο δεν μπορεί να πάρει επίσημα θέση πριν παρουσιαστεί το αντίστοιχο νομοσχέδιο.
«Φυσικά και ανησυχούμε για την Κάρτα του Πολίτη, αλλά δεν μπορούμε να επιλαμβανόμεθα με βάση δημοσιεύματα» δήλωσε ο Χρίστος Γεραρής. «Όταν η κυβέρνηση ανακοινώσει επισήμως το περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου, και, πολύ περισσότερο, όταν το θέσει προς δημόσια διαβούλευση, η Αρχή θα τοποθετηθεί» είπε.
Ανησυχίες και δικαιολογημένες επιφυλάξεις έχουν εκφράσει και εκκλησιαστικοί κύκλοι όπως ο Αιτωλίας με σχετική επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.