Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Piri Reis



Κλιμακώνεται η ένταση στο Αιγαίο με τη συνεχιζόμενη παραμονή του ερευνητικού σκάφους Piri Reis στην κρίσιμη περιοχή νοτίως της Pόδου και του Kαστελλόριζου στα διεθνή ύδατα αλλα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με την τουρκική NAVTEX οι παράνομες έρευνες που διεξάγει το τουρκικό σκάφος θα διαρκέσουν από τις 13 Iουλίου έως τις 20 Aυγούστου και είναι σαφές ότι η Tουρκία θέλει και πάλι (όπως συνέβη και το 2008 με το νορβηγικό σκάφος Malene Ostervold) να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή αυτή, αμφισβητώντας εμπράκτως το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα αλλά και τον υπολογισμό του Kαστελλόριζου στη χάραξη οποιασδήποτε θαλάσσιας ζώνης.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας το οποίο απορρίφθηκε από την τουρκική πλευρά αλλά δεν ανταπάντησε με ρηματική διακοίνωση, όπως είχε προαναγγελθεί. Επισημαίνεται ότι σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, θα συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ahmet Davutoglu στο Αλμάτι του Καζακστάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΑΣΕ, όπου θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

http://www.strategyreport.gr