Kαταζητούμενος και ο αδελφός του δολοφόνου του Σολωμού



Σε καταφύγιο κάθε είδους εγκληματιών έχουν μετατραπεί τα Κατεχόμενα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Kibris της 9ης Ιουλίου, ο Κemal Akin αναζητείται στην Τουρκία επειδή στη Ταντεμποστάν (μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της Κωνσταντινούπολης) σκότωσε δυο άτομα και τραυμάτισε άλλα δύο ενώ φέρεται να έχει διαφύγει στα Κατεχόμενα. Πρόκειται για τον μεγάλο αδερφό του Κenan Akin, ενός εκ των στυγερών δολοφόνων του Σολωμού Σολωμού, πρώην “υπουργού ” Γεωργίας και Φυσικών Πόρων του ψευδοκράτους και καταζητούμενου από την Interpol.

Στις 14 Αυγούστου 1996, μετά τη κηδεία του Τάσσου Ισαάκ, ομάδες διαδηλωτών κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνεια για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της θυσίας του όταν ο Σολωμός Σολωμού ανέβηκε στον ιστό για να κατεβάσει τη τουρκική σημαία. Η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολούθησε συγκλονισμένη την εν ψυχρώ δολοφονία του Σολωμού από “επισήμους” του ψευδοκράτους με πυροβολισμούς στο κεφάλι, το λαιμό και το στήθος. Ένας από τους δολοφόνους του ήταν ο Kenan Akin, πρώην αξιωματικός του Τουρκικού Στρατού που συμμετείχε στην εισβολή το 1974 και μετέπειτα στέλεχος της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) που εγκαταστάθηκε ως έποικος στα Κατεχόμενα. Ο Akin αποσύρθηκε στη συνέχεια από το πολιτικό προσκήνιο του ψευδοκράτους και οι πληροφορίες τον ήθελαν να κινείται μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, αποφεύγοντας ταξίδια σε άλλες χώρες για να μην εντοπιστεί κα συλληφθεί, καθώς εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης από την Ιnterpol.

Η Κυπριακή Αστυνομία είχε εκδόσει εντάλματα τότε και για τους:
Εrdal Haciali Emanet, διοικητή των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του ψευδοκράτους,
Αttila Sav, διοικητή της αστυνομίας του ψευδοκράτους
Ηasan Kundakci, αντιστράτηγο των κατοχικών στρατευμάτων
Μehmet Karli, υποστράτηγο, διοικητή της 28ης Μεραρχίας του Τουρκικού Στρατού

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε μεν την Τουρκία τον Ιούνιο του 2008, για τις δολοφονίες των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, σαφέστατα όμως πρόκειται για αποτυχία των ελλαδικών και κυπριακών αρχών να φέρουν σε πέρας μυστικές επιχείρησεις εντοπισμού, σύλληψης ή εξουδετέρωσης των καταζητούμενων ώστε να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη σε ένα ακόμα στυγερό έγκλημα της Τουρκίας.


(Την πληροφορία για τον Kemal Akin την αλιεύσαμε από το πολύ καλό blog http://tourkikanea.wordpress.com/)

http://www.strategyreport.gr