Σοβαρές ταραχές χθες στο Μπέλφαστ


Σοβαρές ταραχές και συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Μπέλφαστ τα ξημερώματα τής Δευτέρας, μεταξύ Ιρλανδών Εθνικιστών, της αστυνομίας και των αγγλόφιλων προτεσταντών Ιρλανδών, που υποστηρίζουν την προσάρτηση στη Μ. Βρετανία.
Αφορμή για όλα αυτά, ήταν η καθιερωμένη εορτή των προτεσταντών, στη μνήμη της Μάχης του Μπόιν. Το 1660, ο καθολικός βασιλιάς της Αγγλίας, Ιρλανδίας και της Σκωτίας, Ιάκωβος ο Β’ έδωσε μάχη με τον προτεστάντη …Ολλανδό διεκδικητή του θρόνου του, Γουλιέλμο της Οράγγης. Η ήττα των καθολικών, σήμανε την απαρχή μιας απίστευτης καταπίεσης από τους Άγγλους, οι οποίοι έφθαναν στο σημείο πολλά χρόνια μετά να απαγορεύσουν και την Ιρλανδική γλώσσα, δημιουργώντας στο πέρασμα του χρόνου έρεισμα σε κομμάτι του πληθυσμού των Ιρλανδών, οι οποίοι για να μην αποτελούν πολίτες γ’ και δ’ κατηγορίας, ασπάστηκαν τον προτεσταντισμό«ανεβαίνοντας» και κοινωνικά, αποκτώντας δικαιώματα και πλούτο. Η μερίδα αυτή σήμερα, αντιδρά στην ανεξαρτητοποίηση της Β.Ιρλανδίας και πολύ συχνά συγκρούεται με τους καθολικούς που ζητούν την απόσχιση από την Μ.Βρετανία.

Οι συγκρούσεις μάλιστα, ξέσπασαν κοντά στους χώρους, όπου οι συγκεντρωμένοι προτεστάντες, πανηγύριζαν γύρω από εστίες φωτιάς …καίγοντας Ιρλανδικές σημαίες και φωτογραφίες των Αγωνιστών και των Μαρτύρων του Ιρλανδικού Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα. Ομάδες λοιπόν ένοπλων καθολικών, πέρασαν τα οδοφράγματα που είχε στήσει η αστυνομία στο βόρειο και δυτικό Μπέλφαστ και επιτέθηκαν στους προτεστάντες. Οι αστυνομικοί που προσπάθησαν να εμποδίσουν το πέρασμα των Εθνικιστών δέχθηκαν πυρά από πυροβόλα όπλα και αποτραβήχτηκαν έχοντας τρεις αξιωματικούς τραυματισμένους, χωρίς όμως να απειλείται η ζωή τους. «Οι ταραχές άρχισαν στη συνοικία Μπρόντγουεϊ στο δυτικό Μπέλφαστ όταν περίπου 200 άνθρωποι άρχισαν να ρίχνουν χειροβομβίδες και κοκτέιλ μολότοφ», ανέφερε η αστυνομία, που προσπάθησε να χωρίσει τις αντιμαχόμενες πλευρές. Οι αστυνομικοί υπέστησαν 27 τραυματισμούς.
Σήμερα αναμένεται η παρέλαση των προτεσταντών «Στρατιωτών των Ταγμάτων της Οράγγης» και η αστυνομία έχει εκφράσει τις ανησυχίες της, ζητώντας να ηρεμήσουν οι δυο πλευρές, φοβούμενη θύματα. Η πορεία των προτεσταντών, είναι κάθε χρόνο αφορμή επεισοδίων μεταξύ των Ιρλανδών. Φέτος η κατάσταση έδειξε πως είναι τεταμένη όταν το περασμένο Σάββατο μια βόμβα κατέστρεψε μια γέφυρα στη Βόρεια Ιρλανδία σε μια επίθεση που η αστυνομία είπε ότι είχε στόχο αξιωματικούς της.

Πηγή: «Χρυσή Αυγή»