Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι λόγω ΚΑΙ της κατάστασης στην Ρωσία;


Η υπόθεση με την ξηρασία, τις μεγάλες πυρκαγιές στη Ρωσία και το κλείσιμο του ρωσικού σιτοβολώνα που ανακοίνωσε ο Πούτιν δεν είναι μια απλή υπόθεση και θα μας απασχολήσει σίγουρα για πολλούς μήνες. Αν δεν πρόκειται για μια ακόμη τεχνητή κρίση προκειμένου κάποιοι να κερδίσουν δισεκατομμύρια σε βάρος του κόσμου που θα πει το ψωμί ψωμάκι, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια επισιτιστική κρίση με ανυπολόγιστες διαστάσεις.

Η Ρωσία, τρίτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές σιτηρών έκλεισε προσωρινά τα σύνορα καλώντας μάλιστα Ουκρανία, Λευκορωσία και Καζακστάν να σταματήσουν τις εξαγωγές προκειμένου να μειωθεί η τιμή σιτηρών στην περιοχή τους. Κάτι τέτοιο όμως αν διαρκούσε για πολύ καιρό θα προκαλούσε τεράστια αύξηση των διεθνών τιμών σε καλαμπόκι, σόγια, δημητριακά εκτινάσσοντας στα ύψη το κόστος χιλιάδων προϊόντων.

Η Ρωσία μόνο εξάγει πάνω από 17 εκατ. τόνους σιτηρών το χρόνο και άλλους τόσους οι τρεις πρώην σοβιετικές χώρες. Μεγάλο πρόβλημα έχει και ο Καναδάς εξαιτίας βροχοπτώσεων που έπληξαν την παραγωγή του. Ετσι, η παγκόσμια αγορά κινδυνεύει να μείνει μόνο με την παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που σημαίνει ότι τα αμερικανικά σιτηρά θα μπουν σε πλειστηριασμό, αλλά και θα υπάρξουν τεράστιες ελλείψεις.

Οι ΗΠΑ εμφανίζονται αρχικά εξαιρετικά ευνοημένες από την κατάσταση αυτή αφού ως πρώτη χώρα σε εξαγωγές θα μοσχοπουλήσει την παραγωγή της.

Κερδισμένες προς το παρόν εμφανίζονται και οι βιομηχανίες που παράγουν μεταλλαγμένα, κυρίως σόγια, αφού θα βρουν την ευκαιρία να μοσχοπουλήσουν την πραμάτεια τους. Με λίγα λόγια δύο τρεις ισχυρές χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ρωσία) και ορισμένες εταιρείες θα βγάλουν τρελά κέρδη από αυτή την κρίση.

Ηδη ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για ενδεχόμενη επιστιτιστική κρίση και για ταραχές σε φτωχές χώρες που δεν θα έχουν πρόσβαση στο ψωμί.

Δεν αποκλείεται δηλαδή λόγω των σιτηρών να δημιουργηθεί μια παγκόσμια κρίση άνευ προηγουμένου που φυσικά θα πλήξει και την Ελλάδα. Χιλιάδες τόνους προμηθεύεται η χώρα μας κάθε χρόνο και οι ελλείψεις που θα παρατηρηθούν το χειμώνα θα αποτελέσουν έναν ακόμη λόγο για έκρηξη στις τιμές προϊόντων. Και φυσικά έναν ακόμη λόγο να βγει ο κόσμος στους δρόμους πριν πει το ψωμί ψωμάκι.

http://www.antinews.gr