Το άρμα μάχης Leopard 1 A5

leopard1a5_Φωτογραφία:ellinikos-stratos.comΤο άρμα μάχης Leopard 1 A5 είναι ένα μέσο άρμα μάχης.
Είναι ένα ερπυστριοφόρο όχημα με πύργο, υδραυλικά ή χειροκίνητα περιστρεφόμενο κατά 360ο .
Τo άρμα μάχης Leopard 1 A5 χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για την αντιμετώπιση θωρακισμένων στόχων, μέσω του πυροβόλου των 105 mm,και για την αντιμετώπιση χερσαίων και εναέριων στόχων, μέσω του συζυγούς και του αντιαεροπορικού πολυβόλου.
Χειριστήριο Αρχηγού Πληρώματος leo1a5_Φωτογραφία:kotsch.orgΤο πλήρωμα του αποτελείται από 4 άτομα. Η θέση του αρχηγού πληρώματος (Αρχηγός Πληρώματος Μέσου Άρματος – ΑΠΜΑ) του πυροβολητή (Πυροβολητής Ασυρματιστής Μέσου Άρματος ΠΑΜΑ) και του γεμιστή (ΓΕμιστής Μέσου Άρματος ΓΕΜΑ) βρίσκονται στο πύργο, ενώ αυτή του οδηγού (Οδηγός Μέσου Άρματος ΟΔΜΑ), είναι μπροστά και δεξιά στο σκάφος.Ο οπλισμός αποτελείται από ένα πυροβόλο 105 χιλ. ένα ομοαξονικό συζυγές πολυβόλο 7.62 χιλ, ένα αντιαεροπορικό πολυβόλο 7.62 χιλ και 8 συσκευές εκτόξευσης καπνογόνων των 77 χιλ. Μεταφέρει 55 βλήματα των 105 χιλ , 13 στο πύργο και 42 στο σκάφος.
Καθετη τομή_Φωτογραφία:militaryphtotos.net-Σύνολο φυσιγγίων 7.62χιλ 5500 τεμάχια.
-Καπνογόνα διαμετρήματος 77 χιλ. 16 τεμάχια.
-Χειροβομβίδες 4 τεμάχια.
Κύριο σκοπευτικό του είναι το ΕΜES 18, έχει μεγέθυνση 12Χ και οπτικό πεδίο περίπου 5 μοίρες.
Περισκόπιο Αρχηγου TRP_Φωτογραφία:kotsch.orgΤο άρμα είναι εξοπλισμένο με θερμικό περισκόπιο. Το θερμικό περισκόπιο είναι ένα όργανο παρακολούθησης και σκόπευσης σε περίπτωση περιορισμένης ορατότητας, όπως επίσης και κατά παραλλαγμένων στόχων, σε επιχειρήσεις ημέρας και νυχτερινές επιχειρήσεις. Το θερμικό περισκόπιο είναι ενσωματωμένο στο σύστημα ελέγχου πυρός του άρματος, έχει Μεγέθυνση 12Χ στο μικρό πεδίο 4Χ στο μεγάλο.
Ο ΑΜΠΑ έχει στη διάθεση του το πανοραματικό περισκόπιο TRP 5Α, είναι ένα μονοαξονικό οπτικό όργανο παρατήρησης και βολής, με περιοχή μετρήσεως από 600 μέχρι 3000 μέτρα, είναι ανεξάρτητο από το κύριο σκοπευτικό όργανο και είναι στον αποκλειστικό χειρισμό του ΑΠΜΑ.

Σε περίπτωση πορείας υπό ανεπαρκή φωτισμό σε συνθήκες μάχης, εάν απαιτείται το κεντρικό περισκόπιο του ΟΔΜΑ, αντικαθιστάται με ένα παθητικό περισκόπιο. Το παθητικό περισκόπιο του ΟΔΜΑ, υπό κανονικές συνθήκες επιτρέπει την νυχτερινή κίνηση του άρματος μάχης εκμεταλλευόμενο την υπολειπόμενη φωτεινότητα, χωρίς να απαιτείται φωτισμός του δρόμου.
Συγκρότημα Ισχύος_Φωτογραφία.subsim.comΤο σκάφος του άρματος διαιρείται, από ένα διαχωριστικό τοίχωμα αεροστεγώς και υδατοστεγώς, στο διαμέρισμα συγκροτήματος ισχύος και στο διαμέρισμα μάχης. Το διαμέρισμα συγκροτήματος ισχύος περιέχει βασικά, απαραίτητα για την κίνηση του άρματος συγκροτήματα, συμπεριλαμβανομένων και των δύο δεξαμενών καυσίμου συνολικής χωρητικότητας 985 λίτρων.
Το άρμα μάχης Leopard 1 κινείται από ένα υδρόψυκτο δεκακυλινδρο τετράχρονο κινητήρα V 90 πετρελαίου MTU MB 838 Ca M500 - 830 ίππων με μηχανικούς υπερσυμπιεστές, ο οποίος μεταβιβάζει την ισχύ του στο κιβώτιο ταχυτήτων και κιβώτιο διεύθυνσης και από εκεί, μέσω ακραίων μεταδόσεων, στο σύστημα ανάρτησης. Ο κινητήρας, το κιβώτιο μετάδοσης και το σύστημα ψύξης είναι συμπτυγμένα σε ένα συγκρότημα ισχύος που μπορεί να αντικατασταθεί γρήγορα στο πεδίο της μάχης.
Η οδήγηση του άρματος πραγματοποιείται με την βοήθεια του κιβωτίου ταχυτήτων και του κιβωτίου διεύθυνσης.
leopard1A5_Φωτογραφία:greekmilitary.netΣτο άρμα μάχης είναι εγκατεστημένος ένας σειριακός επιλογέας ταχυτήτων δύο μοχλών.
Το άρμα ακινητοποιείται με την βοήθεια υδραυλικά ενεργοποιούμενων δισκοφρένων, τα οποία βρίσκονται στον αριστερό και δεξιό κινητήριο τροχό.
Το χειρόφρενο δρα μηχανικά πάνω στα δισκόφρενα του υδραυλικού συστήματος.
Το άρμα διαθέτει σύστημα θέρμανσης, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα θέρμανσης των διαμερισμάτων μάχης και οδηγού και προθέρμανσης του κινητήρα (ψυκτικό υγρό και λιπαντικό κινητήρα).
Στην φωτογραφία, συσκευή χειρισμού πυροβολητή με τα προσοφθάλμια. Από κάτω είναι οι χειρολαβές ελέγχου, που χρησιμεύουν για τον έλεγχο του υδραυλικού συστήματος περιστροφής πύργου απο τον πυροβολητή, καθώς επίσης για τον έλεγχο πυροδότησης πυροβόλου, για την εκπομπή ακτινών laser (απόσταση 1000μ.) για την λειτουργιά της Ε-1000 της δυναμικής εκτροπής_Φωτογραφία:kotsch.orgΤυχόν πυρκαγιές στο διαμέρισμα ισχύος εξουδετερώνονται αυτόματα από ένα σύστημα προειδοποίησης και κατάσβεσης πυρκαγιάς. Το σύστημα λειτουργεί με άζωτο και ενεργοποιείται αυτόματα ή χειροκίνητα, διαθέτει 4 στατικές πυροσβεστικές φιάλες 7,5 κιλά έκαστη.
Το αυτόματο σύστημα προειδοποίησης και κατάσβεσης πυρκαγιάς προστατεύει το άρμα από βλάβες σε περίπτωση πυρκαγιάς ή ακόμα και κατά την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών στο χώρο του κινητήρα. Αυτό γίνεται με μια αυτόματη διαδικασία πυρόσβεσης.
Σε περίπτωση πορείας με κλειστές θυρίδες, η παρατήρηση πραγματοποιείται με τα περισκόπια περίπτωση εξωτερικής ρύπανσης, τα περισκόπια στη θέση του ΟΔΜΑ μπορούν να καθαριστούν με το σύστημα καθαρισμού περισκοπίων, η χωρητικότητα του οποίου είναι 35 λίτρα νερού περίπου.
Για την προστασία από ατομικά, βιολογικά και χημικά όπλα είναι εγκατεστημένο ένα σύστημα αερισμού και προστασίας ΠΒΧ.
leopard1A5_Φωτογραφία:Greekmilitary.netΜετά από σύντομη προετοιμασία μπορεί να γίνει διάβαση υδάτινων κωλυμάτων βάθους έως 1.20 μ. Μετά από τοποθέτηση του εξοπλισμού μπορεί να γίνει διάβαση βαθέων υδάτινων κωλυμάτων βάθους 2.25 μ, έως την άνω ακμή του πύργου, ή με τη χρήση του πρόσθετου εξοπλισμού, υποβρύχια διέλευση υδάτινων κωλυμάτων βάθους έως 4.00μ. Το διαρρέον νερό που έχει εισχωρήσει στο άρμα ωθείται προ τα έξω από δύο ηλεκτροκίνητες αντλίες εκκένωσης ύδατος μεγίστη παροχή ύδατος 120 λίτρα /λεπτό. Μετά τη διέλευση υδάτινων  κωλυμάτων το άρμα μάχης Leopard 1 είναι πάλι αμέσως έτοιμο προς μάχη.
Leo1 training tank_Φωτογραφία:militaryphotos.netΤα άρματα μάχης Leopard1 που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των ΟΔΜΑ, αντί για πύργο διαθέτουν μια καμπίνα εκπαίδευσης ΟΔΜΑ.







πηγή