«Φάρμακο» το ελαιόλαδο


Να αναδείξουν τη Μεσογειακή διατροφή, η οποία αναγνωρίστηκε από την «Ουνέσκο» ως παγκόσμια κληρονομιά, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στις Επιτροπές Κοινωνικών και Έρευνας της Βουλής.

Ο υφυπουργός Υγείας, Χρήστος Αηδόνης, στάθηκε ιδιαίτερα στην μεγάλη οικονομική διάσταση του θέματος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες που πρέπει να τις εκμεταλλευτεί. «Η μεσογειακή διατροφή με βάση το ελαιόλαδο είναι ένα εργαλείο, που αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά και δεν μείνουμε σε πολιτικές «ατάκτως ερριμμένες», θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας. Γι αυτό είναι ανάγκη να υπάρξει ένα ξεκάθαρο πεδίο εξειδίκευσης και στόχων», ανέφερε.

«Το ελαιόλαδο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ακόμα και σαν «όπλο» εξαγωγικό. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα όχι μόνο για την υγεία αλλά και την οικονομία της χώρας. Μέσα από ένα καλό προϊόν μπορούμε να δώσουμε προώθηση στην ανάπτυξη της χώρας. Πρέπει να στηρίξουμε εμπορικά την προσπάθεια της χώρας με την ανάδειξη των προϊόντων της ελιάς», σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημήτρης Κρεμαστινός.
«Το ελαιόλαδο είναι «φάρμακο». Ορισμένα συστατικά του διαπιστώθηκε ότι δίνουν εξαιρετικά ευεργετικά αποτελέσματα στην καλή υγεία», ήταν η χαρακτηριστική επισήμανση του αναπληρωτή καθηγητή καρδιολογίας ,Ευστάθιου Ηλιοδρομίτη.
«Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, αλλά και από καρδιαγγειακά νοσήματα και συνδέεται με την μακροβιότητα.Δ ύο κουταλιές ελαιόλαδο μπορεί να αποτρέψει από ένα καρδιακό νόσημα» επεσήμανε ,μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Αντωνία Τριχοπούλου.