Επίσκεψη Α/ΓΕΕΘΑ στην 126 Σμηναρχία Μάχης και τις πυροβολαρχίες των S-300


O Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Αντώνιο Τσαντηράκη, επισκέφτηκε σήμερα την 126 Σμηναρχία Μάχης (ΣΜ) στο Ηράκλειο Κρήτης. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση επί επιχειρησιακών θεμάτων που αφορούν στο Α/Α πυραυλικό σύστημα S-300PMU1, η παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας καθώς και η άμεση επικοινωνία με το προσωπικό της 126 ΣΜ. 

Το κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300PMU1 είναι ρωσικής προέλευσης, σχεδιασμένο να παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποινδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους. Συγκεκριμένα, τα βλήματα 48Ν6Ε έχουν μέγιστο βεληνεκές 150 km κατά αεροσκαφών και 40 km κατά βαλλιστικών βλημάτων.

Mε εμβέλεια radar 300km και βεληνεκές βλημάτων 150km, oι S-300PMU1 αποτελούν μόνιμο πονοκέφαλο για την Τουρκία.
Μετά την υπογραφή σύμβασης υποστήριξης (FOS) και την επαναπιστοποίηση του συνόλου των βλημάτων, μοναδική εκκρεμότητα παραμένει η εκτέλεση της πρώτης εκπαιδευτικής βολής του συστήματος στο Πεδίο Βολής Κρήτης που είναι καθαρά ζήτημα πολιτικής βούλησης. Για την ιστορία, η δικαιολογία που προέβαλαν κύκλοι του ΥπΕΘΑ μέχρι σήμερα είναι ότι ο χρόνος αυτοκαταστροφής του βλήματος 48Ν6Ε ξεπερνά κατά ένα δευτερόλεπτο τα ΝΑΤΟϊκά όρια ασφαλείας του Πεδίου Βολής Κρήτης ενώ αξίζει να καταγραφεί η κατηγορηματική άρνηση του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου στην αποστολή ελληνικών πληρωμάτων στη Ρωσία για την πραγματοποίηση των απαραίτητων βολών.

To μήνυμα του Α/ΓΕΕΘΑ στο twitter: "Επίσκεψη στη Μονάδα των S-300 το πρωί. Άριστα. Με το προσωπικό της Μοναδος έχουμε την ίδια επιθυμία και τον ίδιο στόχο: Βολή το συντομότερο."