Mε μία ανακοίνωση-κεραυνό, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς, την στοχοποίηση από βαλλιστικά πυρηνικά βλήματα του τουρκικού αντιβαλλιστικού ραντάρ που έχει εγκατασταθεί από το ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαλάτειας, 400 μίλια νοτιοανατολικά από την πρωτεύουσα της χώρας Άγκυρα την 1η Ιανουαρίου 2012!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «Σε μια στιγμή που διεξάγονται συνομιλίες εξομάλυνσης των σχέσεων για το ζήτημα της αντιβαλλιστικής άμυνας γενικότερα, η εγκαινίαση του συστήματος παρακολούθησης του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, δικαιολογεί τα μέτρα που ανακοίνωσε ότι θα λάβει ο Ρώσος Πρόεδρος, ως απάντηση στις κινήσεις του ΝΑΤΟ». Δηλαδή στοχοποίηση με τακτικά ή μεσαίου-μεγάλου βεληνεκούς πυρηνικά βλήματα, όπως ανακοίνωσε ο Ν.Μεντβέντεφ.
Για την περιοχή που βρίσκεται κοντά στον ρωσικό θύλακα του Καλίνιγκραντ στη Ρωσία, τοποθετήθηκαν τακτικά βλήματα με πυρηνικές κεφαλές Iskander-M, για την Τουρκία, οι πληροφορίες από την Μόσχα αναφέρουν ότι θα στοχοποιηθεί με μεσαίου (MRBM) ή μεγάλο βεληνεκούς (ICBM) βλήματα ανάλογα με το τι θα κριθεί προσφορότερο από την ρωσική στρατηγική διοίκηση.
Η Ρωσία από πέρσι είχε ανακοινώσει ότι θα τοποθετήσει βλήματα Iskander στο θύλακα του Καλίνινγκραντ με στόχο το αντιβαλλιστικό ρνατάρ της Πολωνίας και το ίδιο θα πράξει και για οποιαδήποτε άλλη χώρα θα πράξει το ίδιο.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τον περασμένο Νοέμβριο επανέλαβε ότι η χώρα του θα λάβει αντίμετρα για την πολιτική που ακολουθεί το ΝΑΤΟ και τα οποία περιλαμβάνουν την εγκατάσταση αντίστοιχου συστήματος ραντάρ στο θύλακα του Καλίνιγκραντ, την εγκατάσταση βαλλιστικών πυραύλων Iskander, καθώς και την εγκατάλειψη τη συνθήκης START. Ήδη έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση των Iskander-Μ στην Πολωνία
Το τουρκικό ραντάρ AN/TPY-2 (συχνότητα λειτουργίας Χ) αποτελεί μέρος του συστήματος αντιβαλλιστικής προστασίας THAAD το οποίο μπορεί να αναχαιτίσει βλήματα μέσης εμβέλειας σε μεγάλο ύψος, αλλά όπως έχει αποκαλύψει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ενίσχυση της τουρκικής αεράμυνας σε περίοδο κρίσης.
Tην έναρξη λειτουργίας επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, ο οποίος ανέφερε ότι το ραντάρ (φωτό κάτω με την τουρκική σημαία) ξεκίνησε τις δραστηριότητες παρακολούθησης. Στον σταθμό ελέγχου, εκτός από τους Τούρκους, βρίσκεται και μία ομάδα Αμερικανών που χειρίζονται το σύστημα.
Είναι η πρώτη φορά μετά την πυραυλική κρίση στην Κούβα τον Οκτώβριο του 1962, όταν συμφωνήθηκε η αμοιβαία μεταφορά των ρωσικών πυραύλων από την Κούβα και των αμερικανικών πυραύλων Thor από την Τουρκία που η γειτονική μας χώρας επίσημα στοχοποιείται με πυρηνικά όπλα από την Ρωσία…
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr