Επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης για το Οικόπεδο 12

Την ποσότητα του κοιτάσματος υδρογοναναθράκων στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ ανακοίνωσε επίσημα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε γραπτή του δήλωση, την οποία ανέγνωσε ενώπιον των δημοσιογράφων στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε ότι σύμφωνα με τις προκαταρτικές έρευνες της εταιρείας Noble Energy «εντοπίστηκε φυσικό αέριο καθαρού πάχους περίπου 310 ποδών (δηλαδή 100 μέτρων), ενώ το βάθος της γεώτρησης έφτασε τα 5.861 μέτρα, σε βάθος νερού 1.689 μέτρα». «Τα αρχικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση και τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν δείχνουν την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 5 με 8 τρισ. κυβ. ποδών με μέσο όρο τα 7 τρισ.», σημείωσε ο Δ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων εκτίνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια (δηλαδή 103,6 τ.χλμ)». Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος της Αφροδίτης υπόσχεται έσοδα αρκετών δισεκατομμυρίων καθώς με τις τιμές φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές να κυμαίνονται γύρω στα $4,6-4,8 ανά εκατ. BTU (MmBTU), το κοίτασμα, μεγέθους 7 τρισ. cft (κυβικών πόδων), ισοδυναμεί με περίπου 7 δισ. MmBTU.

«Πέρα από τις επενδύσεις που συνεπάγεται η σταδιακή ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρουν από πολλούς ξένους επενδυτές για δραστηριοποίηση στην Κύπρο», ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι τώρα πεποίθηση «ανοίγοντα καινούριες, ευοίωνες, οικονομικές προοπτικές για το μέλλον του τόπου».
Τόνισε πως «η Κύπρος εισέρχεται πλέον στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με προοπτικές ουσιαστικής συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Υπογράμμισε παράλληλα πως διανοίγονται επόσης προοπτικές και «στο γεωστρατηγικό και πολιτικό πεδίο. Η ανεύρεση φυσικού αερίου», ανέφερε «μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή», εκφράζοντας την ελπίδα όπως «αποτελέσει και κίνητρο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, λύση η οποία θα τερματίζει την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει τη χώρα και το λαό μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Ο Κύπριος πρόεδρος απευθύνθηκε και προς την Τουρκία, την οποία κάλεσε να επιδείξει πνεύμα ειρήνης και συνδιαλλαγής και να αποφύγει τις οποιεσδήποτε τυχοδιωκτικές ενέργειες και προκλήσεις που προκαλούν προβλήματα στις συνομιλίες, αλλά και ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ειδική αναφορά έκανε και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, καλώντας τη Τουρκία να σεβαστεί τη Σύμβαση.

πηγή