Ανάπτυξη ESSM Block 2 ενεργού/ημιενεργού ερευνητή ραντάρ, με συμμετοχή της Ελλάδας



Η Κοινοπραξία NATO SeaSparrow στην οποία μετέχει η Ελλάδα, προωθεί μια μείζονα αναβάθμιση του Εξελιγμένου Βλήματος SeaSparrow (ESSM) RIM-162, για να διατηρήσει την ικανότητα του οπλικού συστήματος κατά των απειλών βλημάτων εναντίον πλοίων περί το 2020 και μετά. Η Ελλάδα ανήκει στους 10 εταίρους σε σύνολο 12, οι οποίοι θα χρηματοδοτήσουν εξαρχής την αναβάθμιση, ενώ οι υπόλοιποι δύο αναμένεται να ακολουθήσουν αργότερα. Η ελληνική συμμετοχή αναμένεται επίσης να ενισχύσει τον φόρτο εργασίας των εγχώριων βιομηχανικών εταίρων ΕΑΒ, INTRACOM Defense Electronics και ΕΛΦΟΝ του προγράμματος ESSM.

Οι εταίροι ενέκριναν ήδη την αρχική χρηματοδότηση για πρόγραμμα περιορισμού τεχνολογικού κινδύνου, το οποίο θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του βλήματος Block 2 με την ενσωμάτωση ενός νέου αισθητήρα διπλής διαμόρφωσης ενεργού/ ημιενεργού ραντάρ στο υπάρχον σύστημα πρόωσης. Η έγκριση Μηχανικής και Κατασκευαστικής Ανάπτυξης (EMD) τοποθετείται στα τέλη του 2013 ή στις αρχές του 2014, για να ακολουθήσει η έναρξη πτητικών δοκιμών το 2016-17 με σκοπό την επίτευξη Αρχικής Επιχειρησιακής Ικανότητας (EMD) το 2020.
Ο νέος ερευνητής θα επηρεάσει την τρέχουσα διαμόρφωση του βλήματος. Ενδεικτικά, η διάμετρος 8in (20,32cm) στο πρόσθιο τμήμα του κορμού θα μεγεθυνθεί στις 10in (25,4cm) του οπίσθιου τμήματος, παρέχοντας πρόσθετο όγκο για μεγαλύτερη κεραία ερευνητή και υλικό καθοδήγησης διπλής διαμόρφωσης. Προβλέπεται επίσης η αναβάθμιση της ζεύξης δεδομένων του βλήματος, η οποία θα αντανακλά την επέκταση της λειτουργικότητας του ερευνητή.
Περιλαμβάνονται τέλος προβλέψεις για μια σχεδιαζόμενη επακόλουθη κινηματική αναβάθμιση, η οποία θα επεκτείνει σημαντικά την απόσταση αναχαίτισης στόχων με πορεία διάσχισης της ζώνης εμπλοκής (cross-range), ενώ θα αυξήσει το συνολικό μήκος του RIM-162 από 151in (3,835m) σε 180in (4,572m). Το βλήμα θα παραμείνει συμβατό με τα κάνιστρα τετραπλής συσκευασίας Mk25 του συστήματος κατακόρυφης εκτόξευσης (VLS) Mk41, καθώς και με το Mk48 VLS με κάλυμμα άκρου από σύνθετο υλικό ή ανάλογη λύση.
Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα ανάπτυξης του αναβαθμισμένου ESSM Block 2 δημοσιεύονται στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2010 του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία», το οποίο κυκλοφορεί την Παρασκευή 3 του μηνός.
http://greeknation.blogspot.com