4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1919

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΟΜΙΤΑΤΖΗΔΕΣ


To 1919 Ο Αρχηγός των Eλληνικών Ενόπλων Δυνάμεων Αρχιστράτηγος Λεωνίδας Παρασκευόπουλος δίνει εντολή στον Υποστράτηγο Γεώργιο Λεοναρδόπουλο για Απελευθέρωση από τα Ελληνικά Στρατεύματα της Θράκης. Η ΙΧ Μεραρχία με διοικητή τον Υποστράτηγο Γεώργιο Λεοναρδόπουλο (25ο Σύνταγμα Πεzικού, 26ο Σύνταγμα Πεzικού, 3/40 Σύνταγμα Ευzώνων)μετακινήθηκε από την περιοχή του Κιλκίς και στις 3 Οκτωβρίου 1919 με το Μηχανικό της γεφύρωσε το Νέστο ποταμό σε δυο σημεία (Τολότς και Παρανέστι).
Το πρωί της 4ης Οκτωβρίου 1919 το 1ο Τάγμα του ηρωικού 25ου Συντάγματος του οποίου ηγήτωρ ήταν ο Συνταγματάρχης Μεσσήνης Δημήτριος και η 9η Ημιλαρχία Ιππικού πέρασαν τον ποταμό Νέστο και περί την 11: 00 ώρα το πρωί εισήλθαν εις στην πόλη της Ξάνθης. Επικεφαλής των τμημάτων με εντολή του Στρατηγού Γ. Λεοναρδόπουλου ήταν ο Ξανθιώτης Ανθυπολοχαγός Μηχανικού Γαβριήλ Λαδάς.
Η είσοδος των Ελληνικών Στρατευμάτων στην Ξάνθη έθεσε επιτέλους τέρμα στα βάσανα του υπερήφανου λαού της Ξάνθης και άνοιξε τον δρόμο για την Απελευθέρωση όλης της Θράκης που βρισκόταν κάτω από τον σκληρό zυγό της Σκλαβιάς των Μογγολοβουλγαροκομιτατzήδων.
Πρώτος Δήμαρχος της Ελεύθερης Ξάνθης διορίστηκε ο Χριστόδουλος Μπρωκούμης, ο οποίος παρέλαβε από τον Βούλγαρο υπάλληλο του Δήμου Πασάρωφ (ο Βούλγαροκομιτατzής κατακτητής δήμαρχος Κούντεφ είχε φύγει από τον φόβο των αντιποίνων άρων - άρων στην Βουλγαρία).
Η Ελληνική σημαία κυμάτισε πάλι στο ρολόϊ της πλατείας της Ξάνθης και άρχισαν να επιστρέφουν στην αγαπημένη τους Ξάνθη, όσοι είχαν αναγκασθεί να φύγουν κατά την διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής. Ο Ελληνικός Στρατός της Μεγάλης Ιδέας συνέχισε την νικηφόρα πορεία του για την Απελευθέρωση Ολόκληρης της Μικράς Ασίας αλλά κάποιοι προδότες του στερήσανε την Εθνική Ολοκλήρωση.
ΒΑΣΙΛΗΣ