Μπουασονά Φρέντ – Frederic Boissonnas (1858-1946)

Αριστουργηματικές φωτογραφίες, από την Ελλάδα του 1903-1920, ενός μεγάλου φιλέλληνα φωτογράφου


Το έργο του Φρεντ Μπουασονά, αν και γνωστό στην Ευρώπη των αρχών του 20ου αιώνα, αξίζει σήμερα μια δεύτερη ανάγνωση. Η πρόοδος σε τεχνικά θέματα, η ανακάλυψη του χρώματος, η ευχρηστία των μηχανών και οι ανέσεις του ταξιδιού, μπορεί σήμερα να καθιστούν το έργο του απαρχαιωμένο, αλλά η ιστορική ματιά αποκαλύπτει τον μοντερνισμό του σε σύγκριση με άλλους φωτογράφους που περιπλανήθηκαν στην Ελλάδα. Ο καλλιτέχνης, πέρα από το καταγραφικό ενδιαφέρον του για όλα όσα εξαφανίζονται, μας δίνει μια εικόνα της Ελλάδας που εκτείνεται πέρα από την εθνογραφική μαρτυρία. Η μεγάλη πίστη και ο θαυμασμός του για τη χώρα αυτή μεταδίδονται μέσα από το έργο του με μια τρυφερότητα και μια αγάπη που η δύναμη τους ακόμη και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, δίνει ψυχή σ’ αυτά τα κομμάτια χαρτιού, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν παραμείνει απλές φωτογραφίες...

Γεώργιος Αβέρωφ (1818 – 1899)


Επιχειρηματίας και μέγας εθνικός ευεργέτης. Βλάχικης καταγωγής, γεννήθηκε στις 15 Αυγούστου 1818 στο Μέτσοβο. Ήταν ο νεώτερος από τα πέντε αδέλφια της οικογενείας και οι γονείς του τον προόριζαν για δάσκαλο στο εκεί σχολείο. Εκείνος, όμως, πνεύμα ανήσυχο, προτίμησε να αναζητήσει την τύχη του στο εξωτερικό.
Σε ηλικία 22 ετών μετέβη στο Κάιρο για να εργασθεί κοντά στον αδελφό του, ο οποίος είχε υφασματοπωλείο. Γρήγορα άνοιξε τα δικά του φτερά και αρχικά ασχολήθηκε με τη γεωργία, νοικιάζοντας κτήματα πλησίον του Νείλου. Στη συνέχεια επιδόθηκε στο εμπόριο σίτου στη Ρωσία και το 1866 ίδρυσε εμπορικό και τραπεζιτικό οίκο στην Αλεξάνδρεια.

ΔΡΙΒΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ του Αλεξάνδρου - ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Ευαγγέλου - ΧΑΡΙΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Θωμά


Όλους αυτούς τους ένδοξους και αθάνατους νεκρούς, που έπεσαν για το μεγαλείο της Ελλάδας και την πρόοδο της Αεροπορίας μας, έχουμε ιερό καθήκον και υποχρέωση να τιμάμε και να αποθανατίζουμε, γιατί μόνο έτσι η θυσία τους δεν θα ‘ναι μόνο ζωντανή ανάμνηση σε μας αλλά και παράδειγμα για τις επόμενες γενιές που θα τις φωτίζει για την πραγμάτωση έργων σπουδαίων και την προάσπιση αξιών υψηλών.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους


ΔΡΙΒΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ του Αλεξάνδρου

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στη Λαμία Φθιώτιδας στις 11-4-1974.
Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1993 (69η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούλιο του 1997 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.
Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-5 της 113 Πτέ­ρυ­γας Μάχης (Μίκρα) ως χειριστής στα αεροσκάφη F-5A/B.
Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διατεταγμέ­νης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος F-5B στο οποίο επέβαινε ως εκπαιδευόμενος, με κυβερνήτη τον Σμηναγό Σταματογιάννη Σταύρο,  κατέπεσε στο α/δ Μίκρας, στις 5 Ιουλίου 1999.
ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Ευαγγέλου

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967.
Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1984 (60η σειρά) και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1988 με το βαθμό του ανθυποσμη­ναγού.
Εκπαιδεύτηκε στο Σμήνος Μετεκπαιδεύσεως F-5 της 111 Πτέ­ρυ­γας Μάχης (Νέα Αγχίαλος) και τοπο­θετήθηκε στην 343 Μοίρα της 113 Πτέρυγας Μάχης (Μί­κρα) ως χειριστής στα αεροσκάφη F-5A/B.
Σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια διατεταγμέ­νης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος F-5B του οποίου ή­ταν κυβερνήτης, με εκπαιδευόμενο τον Ανθυποσμηναγό Δρίβα Παναγιώτη-Ιωάννη, κατέπεσε στο α/δ Μίκρας, στις 5 Ιουλίου 1999.
ΧΑΡΙΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του ΘωμάΒιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε το 1961 στο Έμπεσο Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας.
Τον Αύγουστο του 1979 εισήλθε στη Σχολή Ικάρων (55η σειρά) και αποφοίτησε το Μάιο του 1983 με το βαθμό του ανθυποσμηναγού.
Σκοτώθηκε στις 8 Ιουλίου 1983 πλησίον του χωριού Σκονίζο Κυδωνίας Χανίων Κρήτης, συνεπεία πτώσεως του αεροσκάφους Α-7Η του Σμήνους Μετεκπαιδεύσεως της 115 Πτέρυγας Μάχης (Σούδα), στο οποίο επέβαινε κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής.

Παραπληροφόρηση πρώτου μεγέθους για τα M1A1 AbramsΈθνος, 06-07-2012


Έθνος, 11-07-2012

Εκτεθειμένοι και μάλιστα ανεπανόρθωτα είναι διάφοροι πολέμιοι της αποδοχής των 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams και λοιπού στρατιωτικού εξοπλισμού, αξίας αρκετών εκατομμυρίων, που παραχωρείται δωρεάν ως Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό (Excess Defense Articles: EDA) από τα αμερικανικά αποθέματα. Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας με τον πρέσβη των ΗΠΑ Daniel Bennett Smith οριστικοποιήθηκε η συμφωνία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το “αγκάθι” του κόστους μεταφοράς έχει ξεπεραστεί οριστικά μετά από παρέμβαση Έλληνα εφοπλιστή. Αυτό όμως δεν εμποδίζει ορισμένους ακόμα και σήμερα να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, συκοφαντώντας εμμέσως πλην σαφώς όλα εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα και τα υπηρεσιακά στελέχη που εργάστηκαν για την μηδενικού κόστους ενίσχυση της Άμυνας.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ


ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ
υπό  EDWIN A. GROSVENOR
O Ναός της του Θεού Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
 
«ΠΟΥ   ΕΙΝΑΙ   Η   ΑΓΙΑ   ΣΟΦΙΑ;»
 
Είναι η πρώτη ερώτηση που κάνει κάθε ξένος καθώς το ατμόπλοιο στρίβει το ακρωτήριο Σαράι Μπουρνού από το Μαρμαρά ή κατεβαίνει το Βόσπορο από τη Μαύρη Θάλασσα: «Πού είναι η ΑγίαΣοφία;», «Ποια είναι η Αγία Σοφία;». Τα μάτια κάθε ταξιδιώτη αποζητούν να δια­κρίνουν το περίγραμμα της. Κάθε διήγη­ση για δοξασίες και θρύλους που την πε­ριβάλλουν καταναλώνεται με δίψα. Συνεπαρμένος, ο επισκέπτης προσηλώνεται στην παρατήρηση των τοίχων, των κιό­νων, των αψίδων, των ψηφιδωτών της. Μετά από χρόνια, στην ησυχία του σπιτι­ού του, το μεγαλειώδες σχήμα της Αγίας Σοφίας είναι αυτό που, ευκρινέστερα απ' οτιδήποτε άλλο, προβάλλει στις αναμνή­σεις από την Κωνσταντινούπολη.

1497 - Το βαγεναριό (κρασαριό).......Η παράδοση της οινοποιητικής τέχνης διατηρείται ως σήμερα στο Άγιον Όρος σε ακμαίο επίπεδο. Υπάρχουν ειδικοί χώροι, τα λεγόμενα βαγεναριά (βαγεναρεία, σήμερα κρασαριά), συνήθως υπόγειοι, όπου παρασκευάζεται το κρασί και διατηρείται σε μεγάλα δρύινα βαρέλια. Κατά κανόνα η παραγωγή σε τόνους φτάνει στο μισό της ποσότητας των σταφυλιών που εισάγεται στο πατητήρι. Βέβαια, από τα τσίπουρα γίνεται περίφημο ρακί. (Οι Αγιορείτες φτιάχνουν επίσης ρακί από δαμάσκηνα, κούμαρα, σύκα ακόμη και ασφόδελους-σπερδούκλες). Κάνουν ακόμη νάμα για τις λατρευτικές τους ανάγκες και πετιμέζι για τα κρυολογήματα του χειμώνα, που τα φυλάνε σε μικρά βαρελάκια.

Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΙΣΙΟΥ Ο ΠΑΠΑ- ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ.


Άνθρωπος μεγάλης υπομονής ήτο και ό Πνευματικός του Γέροντος Παϊσίου, ό παπά-Νικόδημος. Απλούς άνθρωπος. Ιερομόναχος πολλής προσευχής, αρετής μεγάλης. Άρχιζε μετά τα μεσάνυκτα την ακολουθία του και τελείωνε αργά το μεσημέρι! Διάβαζε τα πάντα μόνος του. 

Δεν άφηνε τίποτε. Καθημερινώς αυτό... Είχε πέντε τετράδια γεμάτα ονόματα πού του έδιναν κατά καιρούς και τα μνημόνευε κάθε μέρα στην προσκομιδή. Δεν πετούσε τίποτε. Μπορεί να έκανε πέντε ώρες να μνημονεύει ονόματα, όπως μου έλεγε ό π. Γερόντιος πού τον γνώριζε πολύ καλά.